Kategorier
Gratis oplevelser Oplevelser Schweiz Sprog UNESCO-verdensarv

8 ting du skal opleve i Bern i Schweiz

Schweiz’ forbundshovedstad Bern er en hyggelig by, som snildt kan udforskes på et par dage eller 3, uden at du stresser af sted. Her får du mit bud på de bedste oplevelser og seværdigheder i Bern. Mange af oplevelserne er gratis – min mand og jeg har afprøvet dem i juni 2017.

Hvor skal I hen? Bergen?  Hmmm … kendskabet til Schweiz’ forbundshovedstad er vist ikke stort, for det var spørgsmål som dette, Niels og jeg blev mødt med, når vi fortalte folk, at vi skulle til Bern i pinsen i år. Alle kender Zürich – og de fleste tror, at det er Schweiz’ hovedstad, men den er ‘kun’ landets finansielle centrum – men få ved noget om Bern.

Jeg skal nu ikke gøre mig så meget bedre end alle andre, for indrømmet, så vidste jeg heller ikke meget om Bern inden rejsen. Men nu ved jeg, at det er en hyggelig, mindre by (der er kun små 142.000 indbyggere), som afgjort er værd at besøge.

Støv dit skoletysk af
I Schweiz som helhed taler omkring 63 % af befolkningen tysk (heraf taler 59 % schwizerdütsch (schweizertysk)), 23 % fransk og 8 % italiensk. Bern ligger i den tysktalende del af Schweiz, og over 80 % af indbyggerne har tysk som modersmål, så støv bare dit skoletysk af, hvis du besøger byen. Og lad dig endelig ikke forvirre af, at nogle bernere siger ‘merci’ som tak, skønt de taler tysk. Man bruger nemlig det franske ‘merci’ på schwitzerdütsch.

Engelsk er også gangbart de fleste steder i Bern. Jeg stødte kun på en enkel gammel tjener, som var helt afvisende. Han tøede dog lidt op, da han opdagede, at jeg godt kan tale (lidt og rustent) tysk 😉

Åh ja, direkte oversættelse er altid underholdende 😉

Regnvejr og pinselukkede butikker
Niels og jeg havde 3 hele dage i Schweiz, men lørdag i pinsen var på forhånd afsat til en udflugt til Lavaux’ vingårde, så der var 2 dage til at udforske Bern. På den tid kan man se det meste, og vi jog bestemt ikke af sted, tværtimod. Det regnede en del, så vi brugte tid på langsomme hotelmorgener og lange frokoster i håb om, at regnen ville stilne af imens. Indimellem lykkedes det.

Schweiz tager lukkeloven ret alvorligt, og da vi var i Bern pinsedag og 2. pinsedag, var så godt som alle butikker i byen lukkede. Det var næsten som Danmark for 20 eller flere år siden. De lukkede butikker gav byen en søvnig stemning, og mange steder havde jeg en fornemmelse af, at vi turister var de eneste, der pilede omkring. Og turister er der tydeligvis mange af, ikke mindst kinesere og japanere i flokkevis.

8 gode seværdigheder og oplevelser i Bern
Schweiz er et dyrt land at rejse i. Men det er muligt at få en række gode oplevelser i Bern uden at slå bunden ud af feriebudgettet. Her får du mit bud på de bedste seværdigheder og oplevelser i Bern – de fleste af dem er endda helt gratis.

1. Berns gamle bydel

Rådhuset i Berns gamle bydel

Berns gamle bydel, Altstadt von Bern, er et must-see. Men vær forberedt på, at du ikke får det hele for dig selv – selv på en regnvejrsdag er det her, turisterne flokkes. Og det er ikke så underligt, for det er  hyggeligt at vandre rundt i den charmerende, gamle middelalderby med alle arkaderne (i alt skulle Bern have 6 km arkader!), brostensbelagte gader og fine sandstensfacader.

Berns gamle bydel blev anlagt i 1100-tallet på en halvø, som floden Aare snor sig udenom. I 1983 blev bydelen optaget på UNESCOs verdensarvliste.
Læs evt. mere om Berns gamle bydel på UNESCOs hjemmeside

2. Klokketårnet Zytglogge

Klokketårnet Zytglogge, der var Berns vestlige indgang fra 1191-1256, er stjernen i den gamle bydel. Ved hvert timeslag flokkes besøgende om tårnet for at se det smukt udsmykkede astronomiske ur og figurerne, der valser ud ved siden af det. Uret er fra 1530.

Zytglogges astronomiske ur fra 1530.
Turisttrængsel ved Zytglogge ved timeslagstid.

Klokketårnets navn Zytglogge er bernertysk, på rigstysk ville det hedde Zeitglocke, altså tidsklokke. Kommer du forbi omkring timeslaget, er det bestemt værd at tilslutte dig turistflokken for at kigge med, for det er et fascinerende ur. I sommerhalvåret kan du også (mod betaling) komme på rundtur inden i Zytglogge.

3. Berns mange fontæner

Når du spadserer rundt i Bern, kan du ikke undgå at lægge mærke til byens mange fontæner, for der er over 100 af dem. Fontænerne blev bygget i 1500-tallet og blev dengang brugt i den daglige vandforsyning.

Flere af fontænerne har statuer, der fortæller en historie. 2 af de markante fontæner er

Zähringerbrunnen

Zähringerbrunnen står på Kramgasse nær Zytglogge. Fontænen er formentlig bygget i 1535 og er renoveret i slutningen af 1800-tallet. Den er et mindesmærke for hertug Berthold V von Zähringen, der grundlagde Bern i 1191.

Myten fortæller, at mens Berthold ledte efter et sted at bygge en by på halvøen i Aare-floden, skød han en bjørn dér, hvor Bern nu ligger. Deraf fik byen sit navn, og den har altid været forbundet med bjørne. Fontænens figur forestiller en bjørn i fuld udrustning (sorry, men jeg synes nu, at det ligner en dykkerhjelm, bjørnen har på 😉 ).

Kindlifresserbrunnen

En kæmpe med et halvt spædbarn stikkende ud af munden. Grotesk? Helt bestemt!

Men sådan ser Kindlifresserbrunnen, børneæderfontænen, ud. Det er den mest berømte af Berns figurfontæner, den er bygget i 1545-1546 og står på Kornhausplatz. Den troldelignende skíkkelse, som er i færd med at æde spædbarnet, har en taske i bæltet med flere småbørn, som skal samme vej. Der findes flere tolkninger af fontænens statue, men en af dem er, at den er en advarsel til børn, så de opfører sig ordentligt.

4. Domkirken Berner Münster

Berns gotiske domkirke, Berner Münster, kan ses næsten over alt, når du er omkring den gamle bydel. Domkirken har Schweiz’ højeste spir (100 m), som dog først er tilføjet kirken i 1893. Resten af kirken er opført i 1421-1573, og dens første tårn fra 1588 var kun 55 meter højt.

Klik på billederne for at se dem i større format

Er du frisk på at gå 344 trin op ad en vindeltrappe, bliver du belønnet med en fantastisk udsigt over byen. Jeg kan kun anbefale, at du snupper den motionstur 😉 På vej ned igen kan du kigge på de tonstunge kirkeklokker

Det koster ca. 7 schweizerfranc (ca. 48 dkr.) at få adgang til tårnet. Det er gratis, hvis du kun vil indenfor i domkirken.

5. Bundesplatz med springvand og marked


På Bundesplatz ligger det schweiziske parlament, Bundeshaus. Bygningen er fra 1902.

Men det, der gør Bundesplatz interessant (hvis du spørger mig og mit kamara 😉 ), er springvandet, som er placeret i den vestlige del af pladsen. Mellem fliserne er der installeret 26 vandslanger – de symboliserer Schweiz’ 26 kantoner (delstater) – og herfra sprøjter vand op efter et computergenereret system. Nogle gange er strålerne lave, andre gange høje, og indimellem standser de helt.

Klik på billederne for at se dem i større format

Det er fascinerende at kigge på springvandet i sig selv. Men det er endnu skæggere at iagttage børn i alle aldre (og voksne), som boltrer sig i vandstrålerne. Springvandet springer fra starten af foråret til 31. oktober fra 11.00-23.00 alle dage. Tirsdag og lørdag begynder det dog først kl. 14.00.

Om lørdagen forvandles Bundesplatz (og Bärenplatz lige ved siden af) til et stort marked med fødevarer, planter, ting og sager.

6. Bärengraben, bjørneparken

Næsten 6.000 m2 med bjørne midt i byen. Det byder Bern også på. Som nævnt (se Zähringerbrunnen under pkt. 3) har Bern altid været forbundet med bjørne, og de første beretninger om bjørne i fangenskab i byen er fra 1513. Siden 1857 har man haft en Bärengrabe, en bjørnegrotte.

Klik på billederne for at se dem i større format

Nu bor der 3 bjørne i det store anlæg, som er fra 2009 og ligger ved Aare-flodens bred. Du kan ganske gratis iagttage bjørnene både fra toppen af skrænten ned mod floden og fra en gangsti langs floden, parallelt med stien har bjørnene adgang til at svømme i floden (desværre gjorde de det ikke, mens vi var der).

Ved siden af det nye bjørneanlæg ligger de gamle og meget, meget mindre bjørnegrotter, den ene bliver brugt til en udstilling om bjørne, den anden bliver bjørnene nogen gange lukket ind i.

7. Rosengarten

Udsigten fra Rosengarten

Når du har kigget på bjørnene i Bärengraben og tænker, at det kunne være rart (igen) at se det hele lidt fra oven, så spadser en tur op til Rosengarten. Stien derop er ret stejl, men udsigten er benarbejdet værd (husk vand på en varm dag!).

Der ligger en restaurant oppe på højdedraget, men du kan også bare slå dig ned på bænkene, muren eller græsplænen – ligesom de lokale – og nyde vue’et ud over den gamle by m.m.

Som navnet siger har Rosengarten andet at byde på end en god udsigt, nemlig mere end 220 forskellige rosenarter.

8. Zentrum Paul Klee

Er du blevet træt af at vandre rundt udenfor – eller hvis du som vi er blevet ‘velsignet’ med regnvejr – så hop på elbus nr. 12 og kør med til endestationen. Her ligger Zentrum Paul Klee. Mere end 4.000 værker af en tysk-schweiziske kunstner og kunstteoretiker Paul Klee (1879-1940) bliver opbevaret og vedligeholdt på museet. Og udvalgte værker bliver vist i skiftende udstillinger. Museet bliver desuden brugt til udstillinger af andre kunstneres værker, ligesom der er et børnemuseum, og der afholdes koncerter, oplæsningsarrangementer m.m.

Jeg havde kun et sporadisk kendskab til Paul Klee og hans kunst, da jeg ankom til museet. Men det ændrede sig, og det er jeg ret begejstret for, for jeg lærte en spændende kunstner med et glimt i øjet og en meget tænksom tilgang til verden at kende.

Omkring Zentrum Paul Klee ligger en skulpturhave (som vi sprang over pga. af regnen), som skulle være meget seværdig.

Entréen til museet er i øjeblikke 24 schweizerfranc (ca. 165 dkr.) pr. person. Det skyldes udstillingen The Revolution is dead. Long live the Revolution!, som har fokus på 100 året for den russiske revolution, og som er et samarbejde med Kunstmuseum Bern. Man skal købe en kombibillet, som også gælder til Kunstmuseum Berns del af udstillingen (som i øvrigt var langt mere seværdig end den del af revolutionsudstillingen, som er på Zentrum Paul Klee!).

Bern Ticket, din adgang til gratis transport

Intet besøg i Bern uden en tur i de hyggelige, røde sporvogne  og elbusser. Og det kan gøres ganske gratis. For som gæst på et hotel eller et andet godkendt overnatningssted, modtager du ved ankomsten en Bern Ticket, som gælder under hele dit ophold.

Bern Ticket er en billet, som giver gratis adgang til den offentlige transport i Berns centrum og nærmeste omegn. Det er virkelig genialt (og meget turistvenligt) tænkt! Der er ganske få minutter mellem sporvognene, og de dækkede til fulde vores transportbehov.
Læs evt. mere om Bern Ticket

 

Bonusinfo

Medbring en vandflaske, og fyld den op fra en vandhane eller en af de fontæner i byen, hvorfra vandet kan drikkes. Især hvis du er i Bern på en søn- eller helligdag, hvor supermarkeder er lukkede. Du bliver nemlig tørret godt og grundigt, hvis du køber flaskevand i kiosker, souvenirbutikker, isbutikker osv. Pris: 3,5 schweizerfranc for 0,5 liter vand! Det er ca. 24 dkr.

 

2 kommentarer til “8 ting du skal opleve i Bern i Schweiz”

Din rejsebeskrivelse er lige hvad jeg har brug for. Skal til Bern til sommer for første gang med min familie. Vi ankommer en lørdag og skal videre igen om mandagen, så alle dine gode ideer til opdagelser i Bern er lige hvad vi skal bruge. Tak for det. Flotte fotos i øvrigt. Er der åbent i nogle fastfood restauranter og souvenierbutikker, eller er alt lukket i weekenderne?
venlig hilsen Sanne i Aalborg.

Tak for din kommentar, Susanne – og beklager den lange svartid! Dejligt at høre, at du kan bruge mine informationer om Bern. Mange spisesteder og souvenirbutikker er åbne, når alt det andet er lukket – så I kan godt få mad m.m. 😉 Ha’ en dejlig rejse!

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.