Vi tog en stejl nedstigning ad den smalle vej mod havet. I Proís de Candelaria-bugten fandt vi den lille naturlige havn og en minibyen, der er som klistret fast til klipperne i en grotte. Dette er bare en af La Palmas helt gratis oplevelser.
Et ophold på øen La Palma, den nordvestligste af De Kanariske Øer, handler for de fleste besøgende om at vandre eller komme ud på Atlanterhavet. Men når du trænger til en afveksling fra havet og turene op og ned ad nogle af de over 800 km vandrestier, er der flere oplevelser at få. Og mange af dem koster ikke en euro ud over din transport.
Niels og jeg havde lejet en bil på La Palma, og det kan anbefales. Der er et net af busruter rundt på det meste af vulkanøen, men du kan nemt komme til at bruge en pæn portion af din ferie på at vente, for busserne kører ikke ofte.
Tips til La Palmas gratis oplevelser
I dette indlæg og i de kommende tager jeg dig på fototure til nogle af La Palmas gratis oplevelser, som jeg besøgte i januar 2019. Og selvfølgelig har jeg valgt dem, jeg selv var mest begejstret for. Første tur går til Proís de Candelaria, også kaldet Pirates Bay, og den lillebitte landsby i grotten.
Proís de Candelaria, Pirates Bay
På hovedvej LP-1 på La Palmas vestkyst ligger byen Tijarafe. Hvis du laver et skarpt sving her og starter den stejle nedstigning ad den smalle vej mod havet, er du på vej til den lille bugt, hvor Cueva de Candelaria, Candelaria-grotten, ligger. Er du frisk på små 4 km vandretur (og det samme retur), kan du også gå ad vandrestien fra Tijarafe til bugten.
Der er 2 parkeringspladser på vejen ned ad den stejle, smalle og snoede vej – vi mødte et par turistbilister, som så ukomfortable ud ved at køre på den vej. Fortsætter du ad vejen til parkeringspladsen længst nede og parkerer med udsigt til de majestætiske klippevægge, er der under en halv kilometers gang ad en stenet sti ned til havet og grotten i klipperne.
Cueva de Candelaria, grotten ved den naturlige havn
Det er karakteristisk for vulkanøen La Palma, at der mange steder er stejle klippeskrænter ned mod havet og dermed besværlig adgang til kysten, både fra land og vand. Men da det har været langt lettere at transportere varer m.m. ad søvejen end ind over den bjergrige ø, har man langt tilbage i historien være gode til at finde de steder, hvor det var muligt at komme ned til kysten, og hvor både kunne lægge til.
Bugten Proís de Candelaria er et af de steder. Her er en lille naturlig havn og en 50 meter høj, åben grotte i hvis bund, mennesker har fundet ly. Grotten hedder Cueva de Candelaria.
Angiveligt findes der beretninger om den lille havn neden for byen Tijarafe helt tilbage fra 1580’erne. Havnen er blev brugt til at transportere varer til og fra Tijarafe, både lovlige og ulovlige ting. Og det er sikkert de sidste, der har givet bugten sit turistede navn, Pirates Bay. ‘Piraterne’ har dog nok nærmere været smuglere (men det lyder jo ikke nær så spændende 😉 ). Herfra er nogle af de mennesker, som emigrerede fra La Palma til bl.a. Cuba, også sejlet ud.
Gennem tiderne er der blevet bygget små huse i Cueva de Candelaria, grotten ved den naturlige havn. Husene har været brugt både af fiskere og som en slags sommerhuse for Tijarafes beboere. Og stedet er stadig i brug.
Er vi forstyrrende, nysgerrige turister?
Vi havde set billeder af Cueva de Candelaria og ville også gerne selv opleve stedet – og selvfølgelig fotografere det. Men da vi nærmere os, fik jeg betænkeligheder. For ville vi nu bare render rundt som forstyrrende, nysgerrige turister i et mikromiljø? Mine kvababbelser var dog overflødige. Der bor nemlig ingen permanent i den lillebitte landsby på kanten af Atlanterhavet. Så de eneste, vi mødte, da vi begav os på fototur ind mellem husene, var et par håndfulde andre turister, der nysgerrigt studerede stedet.
Havet var nogenlunde roligt, den dag Niels og jeg var på besøg i Cueva de Candelaria. Men det var ikke svært at forestille sig, hvor dramatisk det ville være at opholde sig i et af de små, spinkle huse på en dag, hvor en kraftig storm raserede.
Cueva de Candelaria ved Proís de Candelaria-bugten er en lille fin oplevelse uden de store armbevægelser. Men for fotonørder som os var minibyen i grotten det rene guf 😉
Turen ad den skrånende, stenede sti fra parkeringspladsen til grotten vil være forholdsvis lettilgængelig for de fleste, som ikke er gangbesværede.
Jeg kan kun anbefale, at du lægger vejen forbi Cueva de Candelaria, hvis du en dag besøger La Palma.
Bonusinfo
Der er en naturlig ‘swimmingpool’ i klipperne, hvis du går hele vejen rundt langs bebyggelsen og derefter klatrer et lille stykke over klipperne. Vi badede ikke der (jeg er ikke vild med at klatre på våde klipper!), men nogle af de andre besøgende gjorde.
4 kommentarer til “Byen i grotten Cueva de Candelaria på La Palma”
Sikke dog et smukt lille sted og sikke en natur. Den er både barsk og smuk på samme tid. Fine huse og utrolig lækre fotomuligheder i Cueva de Candelaria. Jeg tror at mit kamera var kommet på gevaldigt overarbejde 😉
Tak for indblik, tip og lækre billeder, Bente.
/Annette
Tak for kommentaren, Annette. Det er et helt specielt sted – og ja, jeg er også sikker på, at dit kamera var kommet på overarbejde 🙂 Vores gjorde i hvert fald.
Hej Bente.
Tusind tak for inspirationen!
Min kæreste og jeg har besøgt stedet i dag og det er bestemt en unik oplevelse – vi kørte hele vejen ned til den nærmeste parkeringsplads i en lejet Polo, en sjov køretur 🙂
Hilsen Karen og Mogens.
Ups, dette er et lidt sent svar :O Men skønt at høre, at I kunne bruge mit indlæg som inspiration og havde en god oplevelse!