Kategorier
Oplevelser Schweiz UNESCO-verdensarv

På opdagelse i Lavaux’ vingårde i det sydlige Schweiz

Er du nysgerrig efter at lære schweizisk vin at kende, er et besøg  i den sydvestlige del af landet oplagt. I kantonen Vaud åbner fx over 300 vinproducenter dørene for besøgende hvert år i pinsen. Det sker ved arrangementet Caves ouvertes, åbne kældre.

Frodigt grønne vinmarker så langt øjet rækker og en baggrund af Geneve-søens dybblå spejl omkrandset af bjerge. Det var, hvad vores øjne kunne boltre sig i, da vi besøgte Lavaux i Schweiz i pinsen. Wow – det var smukt, og selvfølgelig blev intet dårligere af, at solen skinnede varmt og sommerligt på denne maj-lørdag.

Min mand Niels og jeg var rejst til Schweiz på forlænget weekend for at besøge en god bekendt, vi har mødt på en af vores rejser i Myanmar og siden haft på besøg i Danmark. Hun og hendes kæreste bor i hovedstaden Bern, hvor vi også havde base under opholdet, men vi havde aftalt sammen at tage på en dagstur til Vaud, Schweiz’ tredjestørste kanton (delstat) mod sydvest. Hvert år i pinse-weekenden åbner nemlig over 300 vinproducenter i Vaud dørene for besøgende ved et arrangement, der hedder Caves ouvertes, åbne kældre.

Schweizisk vin er nærmest ukendt i udlandet
Vi vidste nogenlunde ingenting om schweizisk vin og kunne ikke mindes nogensinde at have smagt det. Og det er vist ikke så mærkeligt, for angiveligt eksporterer schweizerne kun omkring 2 % af deres vinproduktion. Så Caves ouvertes lød som en spændende smagsoplevelse, vi ikke ville undvære.

Et vue ud over vinmarkerne og landsbyen Cully i Lavaux

Caves ouvertes-arrangementet afholdes i flere forskellige regioner i Vaud, men vores vinudflugt gik til regionen Lavaux. Det betød en køn togtur på en times tid fra Bern til Lausanne gennem et landskab, der til vores schweiziske venners store morskab fik mig til at udbryde: Det ligner jo fuldstændig Schweiz! Jeg havde aldrig før i mit lange liv været i Schweiz, men udsigten (og alle køerne) fik mig ikke til at tvivle på, at jeg nu var der 😉 . Fra Lausanne kørte vi et par stop med lokaltoget til landsbyen Cully, og så var vi klar til at gå på vinopdagelse.

Lavaux’ vinterrasser er UNESCO-verdensarv
I Lavaux kan man spore vindyrkningen tilbage til det 11. århundrede. På en strækning på omkring 30 km langs Geneve-søens sydvendte nordkyst har man gennem tiden udnyttet det kuperede landskab ved at anlægge terrasser, hvor der dyrkes vin. I alt er der 830 hektar med vinterrasser, og området er nu fredet. Lavaux’ vinterrasser (vineyard terraces) har nemlig været på UNESCO’s verdensarvliste siden 2007.
Læs evt. mere om Lavaux’ vinterrasser på UNESCO’s hjemmeside

Af sted med vinpas og smageglas
Caves ouvertes
fungerer sådan, at man enten på forhånd eller hos den første vinproducent, man besøger, køber et ‘vinpas’ og samtidig får udleveret et smageglas. Det koster 20 schweizerfranc (ca. 136 dkr.) at deltage, og når pengene er betalt, kan man besøge lige så mange vinproducenter, man orker. De åbne kældre er spredt over et stort areal, men der er indsat gratis shuttle-busser mellem mange af landsbyerne. Men man kan selvfølgelig også gå.

Vi startede med at gå, først fra Cully til Riex og så videre til Epesses, og det var en meget smuk oplevelse. Solen strålende over vinmarkerne, og der lå en let dis ud over Geneve-søen, og gav den et drømmende douce skær. Senere tog vi en (totalt overfyldt) shuttle-bus til Chexbres-Village, da vi på det tidspunkt ikke havde lyst til 45 minutters gåtur.

Vi udvalgte os en enkelt eller 2 vinproducenter i de enkelte landsbyer og smagte på en eller flere af deres vine. Her var både hvide og røde vine, rosé og mousserende. Lavaux ligger i den fransktalende del af Schweiz, så en hel del af den information, vi fik om de forskellige vine, var på fransk. Og da hverken Niels eller jeg er stærke i fransk, gik en del information hen over hovedet på os, selv om vores venner var flinke til at oversætte noget til engelsk.

Caves Ouvertes, Åbne kældre, i landsbyen Riex i Lavaux

Caves ouvertes i Lavaux tiltrak virkelig mange gæster, vores venner fortalte, at der slet ikke havde været så mange i 2016 (måske fordi det da regnede). Og der var ikke kun schweiziske besøgende. Der var masser af udlændinge som os, der var ude for at få en helt speciel oplevelse. Vi blev på ingen måde eksperter i schweizisk vin den pinselørdag, men vi fik smagt på en del – og jo, det kan man godt uden at komme til at vandre meget fuld omkring, for smagsprøverne var de fleste steder bundskjulere i smageglasset. Flere gange lod jeg også vinen gå i spyttespanden efter en hurtig smagning, fordi nogle af vinene efter min smag var for ‘nærrige’ i smagen.

Jeg er ikke vineksperten hjemme hos os, og jeg deltager sjældent i vinsmagninger. Det overlader jeg til Niels og hans raffinerede smagsløg. Men selv for sådan en som mig, der nøjes med at konsumere vin med fornøjelse og ikke teoretiserer over den, var de åbne kældre en god og anderledes oplevelse, som jeg kun kan anbefale. Og som det vist fremgår, er Lavaux-området ret fotogent 😉

Klik på billederne for at se dem i større format

 

Bonusinfo

Hos Swiss Wine Promotion kan du læse mere om de åbne kældre i artiklen
Switzerland’s Caves Ouvertes are a Wine Lover’s Heaven

Du kan godt komme på besøg på vingårde, selv om du ikke er i Schweiz i pinsen, hvor Caves ouvertes finder sted. Brug swisswine.ch’s liste over producenter til at se, hvornår de forskellige vingårde har åbent for vinsmagning og salg af vin.

 

4 kommentarer til “På opdagelse i Lavaux’ vingårde i det sydlige Schweiz”

Nej hvor spændende, Bente. Må indrømme at jeg ikke lige forbandt Schweiz med vin. Anede faktisk ikke, at de havde vinmarker, så tak fordi på har givet mig den info 😉

Fine billeder og dejlig beskrivelse – lyder som en helt fantastik dag.

/Annette

Mange tak for din kommentar, Annette – godt at vide, at vi ikke er de eneste, der ikke liiige havde styr på, at Schweiz dyrker vin 😉 Men som skrevet, så er det altså også meget lidt vin, der eksporteres.

Svar

Mange tak for din kommentar, Laila. Der ér meget smukt i Lavaux-området, jeg kan bestemt anbefale et besøg 😉

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.