Kategorier
Danmark Gratis oplevelser

En eftermiddag med kunst og arkitektur ved Vejle Fjord


Vejle og Vejle Fjord er typisk noget, vi skimter gennem afskærmningen på Vejlefjordbroen, når vi drøner forbi i 40 meters højde på motorvejen. Forleden stoppede vi i Vejle for at opleve nye arkitektur og kunst på havnen.

Forleden var min mand og jeg på vej hjem fra familiebesøg i Nordjylland. Men i stedet for at tage turen til København uden svinkeærinder havde vi planlagt et stop i Vejle. Som jeg tidligere har skrevet om, er Niels og jeg glade for at opleve noget ekstra på vores ture til og fra Nordjylland, og er dette ekstra kunst, er glæden ikke mindre.

Fjordenhus, hvor kunst og arkitektur smelter sammen
Vi havde ladet os lokke til Vejle, fordi vi simpelthen måtte opleve Fjordenhus. Fjordenhus er den dansk-islandske kunstner Olafur Eliassons første bygningsværk, og det blev indviet i juni i år. I Fjordenhus smelter kunst og arkitektur sammen, og … bygningen ligger ude i vandet – som et skib, der netop er sejlet gennem Vejle Fjord og har lagt til i Vejle Havn. Oplevelsen af bygningen som et skib forstærkes af, at man går ind til den over en bro, som minder om en landgangsbro.


Fjordenhus er Kirk Kapitals nye domicil. Men det er også en bygning – og et kunstværk – som er åbent for offentligheden hver eneste dag. Det er stueetagen, man altid gratis kan besøge. Men jeg var stødt på, at man i juli-september i år også kunne komme på guidet rundvisning indeni Fjordenhus. Og det var lige præcis, hvad Niels og jeg skulle.

En bygning i samspil med hav, himmel og havn
Der er 4 etager i bygningen, men rundvisningen tog os kun med i den åbne stueetage og på 1. salen. Men det var også nok til at få en idé om, hvor gennemtænkt og gennembearbejdet dette 9.000 m2 store hus er. Og hvor mange tanker der er tænkt om at få Fjordenhus (en sammentrækning af Fjordens og hus) til at passe ind i havnen: Lige fra bygningens grundform af 4 sammenhængende cylindre, som refererer til havnens gamle siloer, til brugen af mursten, som for nogles vedkommende er glasseret blå og grønne som himmel og hav.

I øvrigt er Fjordenhus’ mursten et kapitel for sig. Der er brugt omkring 15 forskellige slags, og ud over at de har forskellige farver, er der også forskellige funktioner og faconer, inkl. runde. Som fx den, hvor Eliasson har sat sin signatur.


Fjordenhus’ bygning ligner et kunstværk i sig selv. Men Olafur Eliasson har også skabt kunstværker specielt til huset, de fleste af dem findes i den åbne stueetage, bl.a. den kæmpestore Fjordhvirvel. Fjordhvirvel er en spiralformet hvirvel, som bevæger sig ned fra loftet i en spids. Værket er lavet af rustfrit stål og mundblæst glas i grønne og blå nuancer, og når lys skinner igennem den, bliver der skabt mønstre og skygger.

Fjordhvirvel (t.v.) set lidt fra oven (desværre gennem trappetårnets glas). Bemærk i øvrigt, at der ingen afskærmning er i rummet ud mod fjorden – det er som at stå på kajen og være i direkte kontakt med vandet.
2 af de øvrige kunstværker i Fjordenhus: I loftet i hvert af de 3 siderum i stueetagen er der installeret et Cirkelspejl med en lysende halvring. På billedet spejler skulpturen Undervandsforventning sig i Cirkelspejl. Undervandsforventning er nede i vandet og er 3,5 m høj og 3,2 m bred, men kun overfladen er synlig. Og det er vandstanden og vindens bevægelser i vandet, der afgør, hvor meget man ser af værket.

Arbejdsplads med fænomenal udsigt
Fjordenhus er et fascinerende byggeri, ikke mindst i sin anderledeshed. Jeg var i hvert fald solgt! Og tænk at have en gulv til loft-udsigt som denne på sin arbejdsplads. Mon ikke det højner arbejdsglæden hos investeringsfondens medarbejdere, når de ganske snart flytter ind?


Du får også lige et kig ind i et af kontorerne, hvor bygningens elipseformer går igen helt ned i lampedesignet.


Og her er udsigten fra kantinen.

Mere kunst og arkitektur på Vejle Havn

Kajen ud fra Fjordenhus bliver smallere og smallere, efterhånden som man nærmer sig enden mod Vejlefjordbroen – angiveligt skulle det være svært at vende en cykel ude på spidsen pga. pladsmangel. Vi opgav at gå helt derud, for kajen var slemt overskidt af måger.

Vejle Havn og Vejle Fjord er typisk noget, vi skimter gennem afskærmningen på Vejlefjordbroen, når vi drøner forbi i 40 meters højde. Men når nu vi var hernede, ville Niels og jeg da også kigge os lidt mere omkring. Det er et område med masser af nybyggeri, både færdigt og på vej. Og en hel del af arkitekturen i nybyggeriet er bestemt ikke lige så spændende som Bølgen, der siden 2009 har været et af Vejles arkitektoniske vartegn.

Bølgen er tegnet af Henning Larsen Architects og har modtaget en mængde priser. Byggeriet består af 5 bølger på hver 9 etager med eksklusive lejligheder. Den sidste del af ‘bølgerne’ forventes at blive færdige i år.

Floating Art 2018 i Vejle Fjord


Men der var ikke kun arkitektur at kigge på. Der var også mere kunst ved – eller rettere i – Vejle Fjord. Mellem Vejle Lystbådehavn og Skyttehushaven kan man nemlig frem til 2. september 2018 se Floating Art 2018. Det er en flydende kunstudstilling, som Vejle Kunstmuseum står bag, og hvor man gratis kan se 10 værker af unge kunstnere og arkitekter. Alle værkerne har vand som tema.

Udsnit af Papkasserne af Pia Skogberg. 3 lukkede papkasser med hemmeligt indhold fylder rundt tæt på kystlinjen. Der er ingen afsender på, men alle kasser har et FRAGILE-stempel. Det er altså skrøbeligt indhold, men resten er op til fantasien.
Flydende tæppe af Tina Helen. Kunstneren har oplyst, at tæppet er konstrueret, så det kan bære en gruppe mennesker. Denne eftermiddag var det nu fjordens ænder, der havde fornøjelse af værket 😉
Flooded Modernity af Asmund Havsteen-Mikkelsen. Kunstneren har ladet en model af Le Corbusiers ikoniske modernisme byggeri Villa Savoye gå på grund i Vejle Fjord. Som en kritisk kommentar til om modernismens tro på, at vi mennesker kan skabe en bedre verden gennem vores kritiske brug af fornuften, stadig er i spil.

Floating Art 2018 er ikke den mest interessante kunstudstilling, vi har set i år (eller sidste år eller …). Men den gav et par træk på smilebåndet og lidt eftertænksomhed. Og så var udstillingen en skøn lejlighed til at gå en tur på et par kilometer langs fjorden og tilbage igen, inden vi hoppede i bilen og kørte de sidste timer til København. Og vi havde masser at tale om på hjemturen, efter alt det vi havde set i Vejle. Svinkeærinder er nu dejlige 😉

 

Bonusinfo

Hvis du er blevet nysgerrig efter at vide mere om Fjordenhus, så se evt. denne korte film og hør Olafur Eliasson og Sebastian Behmann fra Studio Olafur Eliasson fortælle om tankerne bag bygningen.

Skal du til Vejle, kan du gratis besøge stueetagen af Fjordenhus.
Der er adgang hver dag fra kl. 7.00-23.59.
Adressen er Havneøen 1, 7100 Vejle.

Det er VejleMuseerne, der arrangerer guidede rundture i Fjordenhus til og med september 2018. Men skynd dig at booke, hvis du vil med indenfor i bygningen – der er kun ganske få ledige pladser tilbage.

Se mere på VejleMuseernes hjemmeside

 

4 kommentarer til “En eftermiddag med kunst og arkitektur ved Vejle Fjord”

Jeg må da snart en tur til Vejle, Bente. Jeg elsker spændende og anderledes arkitektur og Fjordenhuset ser da vildt spændende ud. Sikke et modigt byggeri og helt vilde lysindfald. Jeg må afsted 🙂 Tak for inspiration.

/Annette

Velbekomme, Annette – jeg er kun glad for at inspirere. Så dejligt at du kiggede forbi 😉 Fjordenhus er vildt spændende, så jeg tror ikke, du bliver skuffet, når du besøger Vejle … på et tidspunkt.

Svar

Velbekomme, Laila. Hvis du på et tidspunkt er i det sydlige Jylland, så er Fjordenhus bestemt et besøg værd!

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.