Kategorier
Danmark Livet i almindelighed Tanker om at rejse UNESCO-verdensarv

Slow travel i København og omegn

Personligt er jeg fan af tankerne om slow travel. Men nu, hvor jeg er begyndt at arbejde som guide, har oplevelser med tid til fordybelse og uden hastværk også sneget sig ind i mit arbejdsliv. For nogle af Københavns gæster vil også gerne skippe hektisk sightseeing.

Jeg er fan af tankerne om slow travel. For jeg vil hellere have tid til fordybelse og nærvær end at drøne stresset rundt og krydse punkter af på en endeløs liste med must sees – en liste, som er magen til de andre rejsendes. Min kærlighed til slow travel kunne du læse om for ganske nylig her på bloggen.

Og jeg er bestemt ikke ene om at have fået lyst til at sætte farten ned og fokusere på slow travel, når jeg holder ferie. Sådan har en del rejsende det efterhånden – også dem, der besøger København. Det kan man bl.a. læse ud af udenlandske rejseblogs, der beretter om at skippe hektiske sightseeing og fordybe sig i færre oplevelser. Og gerne oplevelser, som er unikke og autentiske og ikke fra skuffen med masseturisme.

Københavns besøgende skal kunne opleve byen uden hastværk
Nu har jeg jo skiftet karriere og bruger en del af mit arbejdsliv på at arbejde som guide i København og omegn. Og da det altid er sjovest og mest interessant at lave noget, man selv brænder for, besluttede jeg tidligere på året, at en del af mit guidearbejde skulle handle om at hjælpe Københavns besøgende med at opleve byen uden hastværk, på ægte slow travel-maner. Derfor har jeg skabt konceptet Slow Tours Copenhagen.

København er meget andet end indre by
Slow Tours Copenhagens mission er dels, at byens gæster ikke skal se det hele på den halve tid, når de vælger en guidet tur eller byvandring – de skal have tid til at fordybe sig i de oplevelser, de får. Dels er missionen at vise de besøgende, at København er meget mere end indre by. For de populæreste steder i Københavns centrum, fx Nyhavn, er på dårlige dage begyndt at minde om destinationer som Barcelona og Amsterdam, der for længst har nået mætningspunktet for besøgende.

Det er især den sidste del af konceptet, jeg har arbejdet med denne sommer. For den første tur, jeg har udviklet til Slow Tours Copenhagen, er en guidet vandretur i Jægersborg Dyrehave. Dyrehaven? tænker du måske, det er da bare et sted, man tager hen for at gå på Bakken.

En slow travel-vandretur gennem et dansk UNESCO-verdenskulturarvsted
Men Dyrehaven er meget mere end sin gamle forlystelsespark. Dyrehaven er en del af et af Danmarks 7 UNESCO-verdenskulturarvsteder: parforcejagtlandskabet i Nordsjælland. Parforcejagten blev indført i Danmark af den jagtglade, enevældige konge Christian 5. Han havde som helt ung oplevet parforcejagt hos Solkongen i Frankrig. Christian 5. var fascineret af jagtformen, hvor ryttere og deres hunde forfølger én hjort, til den er totalt udmattet, og kongen kan give den nådestødet med et kort jagtsværd.

Parforcejagt kræver et landområde med brede lysninger og stier, som giver godt udsyn, og sådan et jagtareal skaffede Christian 5. sig, da han i 1670 fik indhegnet, hvad der i dag er Jægersborg Dyrehave og Hegn, og fik tæmmet naturen. I de næste 100 år blev der dyrket parforcejagt i Nordsjælland. I 2015 blev det gamle parforcejagtsystem (som også omfatter jagtstier i Gribskov og Store Dyrehave) optaget på UNESCOs verdenskulturarv-liste, fordi det viser, hvordan barokkens idéer blev udtrykt i landskabsdesign, og hvordan det enevældige monarki udtrykte sin magt i 1600- og 1700-tallet.

Et ønske om alternative, ikketuristede oplevelser og motion
Historien om parforcejagten og mange andre gode historier fra Dyrehavens fortid har jeg fortalt en mængde udenlandske gæster denne sommer. Og vi har studeret kronhjorte og dådyr helt tæt på, beundret Eremitageslottet og dyrket dansk hygge, mens vi har vandret nogle timer i den gamle, royale skov.

Det har været skønt at opleve, at det virkelig ikke kun er mig, der har fået lyst til at sætte farten ned, skippe must sees og fokusere på slow travel, når det er ferietid. Især mange unge rejsende er meget bevidste om det. De vil have alternative, ikketuristede oplevelser, og de vil ud at røre sig. For slow travel er bestemt ikke ensbetydende med, at man er inaktiv.

Flere guidede slow travel-ture i København i 2019
At starte noget nyt op er altid svært, og Slow Tours Copenhagens første sæson har ikke været en guldgrube. Men mine gæsters begejstring og tilbagemeldinger har givet mig blod på tanden. De har overbevist mig om, at jeg har fat i noget rigtigt. Og da jeg selv nyder turene, vokser konceptet. Nu kan gæsterne også vælge en arkitektur-tur eller få deres helt personlige, skræddersyede guidede tur på engelsk eller dansk. Turkataloget kommer til at vokse sig større inden 2019-sæsonen, for selvfølgelig vil jeg også lave guidede ture og byvandringer i København.

Måske et bud på et slow tour-besøgsmål – og så er Grundtvigs Kirke endda fyldt med ikonisk dansk møbeldesign indeni.

Men mine slow travel-ture skal ikke medvirker til at fylde Københavns centrum endnu mere op med turister, end det er nu. Det er ikke skægt for hverken københavnere eller de rejsende. Heldigvis er der masser af spændende steder uden for indre by, som er fyldt med gode historier, jeg kan give mig af med at fortælle mine gæster. Med god tid til fordybelse og uden, at vi behøver at kæmpe os gennem horder af andre rejsende. Sådan kan vi, der er slow travel-fans, nu engang bedst lide det 😉

 

Er du blevet nysgerrig?

Hvis du vil vide mere om mit slow travel-koncept, så smut en tur forbi og læs lidt mere.
Du finder  Slow Tours Copenhagen her

 

4 kommentarer til “Slow travel i København og omegn”

Jeg liker veldig godt konseptet ditt. Selv har jeg en tendens til å skulle rekke over mest mulig på kortest mulig tid. Men jeg skal prøve å huske på det du skriver neste gang jeg er ute å reiser 🙂

Så gøy at du har begynt å jobbe som guide 🙂

Tak, Laila – jeg er glad for, at du bliver inspiret af slow travel-ideerne. Og jeg kender godt det med at ville nå mest muligt … men jeg øver mig mere og mere i at lade være. For det er rart 😉

Svar

Tillykke med dit nye job, Bente 🙂 Godt gået.
Jeg er slet ikke i tvivl om at du har fat i det rigtige. Jeg tror at ud over slow travel er tendensen også at se anderledes ting i de sædvanlige turist ting.

Held og lykke 🙂

/Annette

Mange tak, Annette 🙂
Du har helt ret – det at se og opleve anderledes ting hitter også! Og det er da også sjovere 😉

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.