Kategorier
Gratis oplevelser Italien Oplevelser

En alternativ kunstoplevelse i Milano: Cimitero Monumentale

Når turistmylderet bliver for stort på en destination, er jeg vild med at søge fredelige og interessante steder hen. Cimitero Monumentale i Milano viste sig at være sådan et sted, og her kunne jeg nyde kunstværker i timevis, uden at det kostede en eneste euro.

Jeg havde aldrig besøgt Milano før, da vores italienske ferie startede der i september. Min mand Niels og jeg havde planlagt en tur på 18 dage, som skulle bringe os sydpå til Cinque Terre og Toscana. Men inden udlejningsbilen skulle ud at rulle på den italienske autostrada, skulle Milano udforskes i et par dage.

Behovet for alternative oplevelser med færre turister opstod hurtigt i Milano
Regionen Lombardiets hovedstad er en velfungerende, moderne storby, som også er populær blandt turister. Ikke mindst i Milanos historiske bykerne, Centro Storico. Som førstegangsbesøgende blev Niels og jeg fristet til at smutte forbi den ikoniske domkirke, som troner midt i den gamle bydel. Og Duomo di Milano er hamrende flot med sine mange spir og blondelignende, gotiske udsmykninger. Men katedralen, der er en af verdens største, er også en turistmagnet med deraf følgende mylder.

Duomo di Milano, en smuk turistmagnet

Vi gik aldrig indenfor i Duomo di Milano – vores interesse var ikke stor nok til at gøre et ophold i den lange kø i små 30 graders varme attraktivt. Men allerede denne første ferieeftermiddag opstod trangen til at kigge efter mere alternative oplevelser end Milan must sees (trangen til alternative oplevelser blev ikke mindre, da vi senere kørte sydpå – det er stadig turisthøjsæson i Toscana i september!).

Cimitero Monumentale, den monumentale kirkegård, et udendørs kunstmuseum
Og det lykkedes uden større udfordringer eller udgifter at få alternative oplevelser. En af dem blev jeg helt forelsket i, nemlig et besøg på Cimitero Monumentale, den monumentale kirkegård.

Nu ryster du måske på hovedet og tænker, hvad det dog er med mig og kirkegårde. Hvorfor skal jeg så tit hen og besøge kirkegårde, når jeg rejser? De korte svar er: jeg er nysgerrig, her er oftest få turister, og kirkegårde kan være rene kunstmuseer. Det sidste er i den grad tilfældet med Cimitero Monumentale.

Cimitero Monumentale blev anlagt i 1860’erne, og helt fra starten var det tanken, at den ikke blot skulle være en kirkegård til glæde for de sørgende og efterladte, men også en ‘mindernes have’ for alle Milanos borgere. Resultatet er blevet et anlæg, som uden overdrivelse kan kaldes et smukt udendørs kunstmuseum. Fyldt med imponerende skulpturer og seværdige detaljer.

Og så er der også plads til alle dem, som ikke havde råd til eller ikke ønskede det overdådige, men blot en lille plads i en væg.

Værker af store navne blandt italienske billedhuggere
Indrømmet, min viden om italienske billedhuggere er ikke stor (okay, måske nærmere ikkeeksisterende 😉 ). Men det jeg har læst mig til er, at gravmæler, mausoleer og kapeller her er skabt af nogle af de største navne gennem tiden blandt italienske billedhuggere.

Og når man bevæger sig gennem Cimitero Monumentale, ser man tydeligt, at dette er et sted, der repræsenterer forskellige stilarter, som har været herskende i forskellige dele af kirkegårdens lange historie. Et interessant eklektisk sammenrend af stilarter og tidsaldre kan man roligt kalde det samlede indtryk.

Nyt møder gammelt.

Billedhuggerne har løst opgaven med at give kendte og rige milanesere et mindesmærke meget forskelligt. Forskelligartetheden er med til at gøre det til en interessant oplevelse at besøge kirkegården, for der er hele tiden detaljer, der springer i øjnene og sætter nysgerrigheden på arbejde.

Fx er jeg helt fascineret af dette gravmæle – skal figuren mon tolkes som, at nogen er død i en bilulykke? Hvorfor svæver han ellers der med et rat i hænderne? Det får jeg nok aldrig at vide …

Et af kirkegårdens markante værker er gravmælet opført af Campari-familien (ja, dem med aperitiffen). Det er Den sidste Nadver med figurer større end naturlig størrelse. Værket er skabt af den italienske billedhugger Giannino Castiglioni i 1935.

En gratis og fredfyldt oplevelse
Cimitero Monumentale gør det nemt at være besøgende, for der er oversigtstavler, som udpeger kirkegårdens kunstneriske højdepunkter. Men for Niels og mig gav det lige så meget mening bare at lade nysgerrigheden tage over og gå på opdagelse på de 250.000 m2. Og selv om vi tilbragte næsten 2 timer på Cimitero Monumentale, kom vi ikke rundt overalt. Men vi tog temmelig mange billeder 😉 Orker du at se flere, så kast et blik i dette galleri.

Klik på billederne for at se dem i større format

Der var tydeligvis andre nysgerrige turister som os på besøg denne søndag formiddag. Men der var lige så mange lokale, som kom med blomster til de afdøde eller slog sig ned på de fredfyldte bænke og nød deres medbragte kaffe. Hvis du er i Milano og har lyst til et pusterum og en alternativ kunstoplevelse, så skulle du smutte forbi Cimitero Monumentale. Det er endda helt gratis.

 

Sådan kommer du til Cimitero Monumentale

Metrolinje M5 (den lilla linje) kører direkte til kirkegården, stationen hedder Monumentale.

Du kan også tage sporvognen, brug linje 2, 4, 10, 12, 14 eller 33. Eller bus nr. 94.

Det er helt gratis at besøge kirkegården.

Læs evt. mere om Cimitero Monumentale på Turismo Milano

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.