Kategorier
Livet i almindelighed

Helt nye tider


Hvis man ikke er tilfreds, der hvor man er i sit (arbejds)liv, så er der kun et at gøre: at skifte spor. Og det er lige præcis, hvad jeg har kastet mig ud i. En ny uddannelse skal give mig et nyt arbejdsliv med turisme som omdrejningspunkt.

Måske har du bemærket, at der har været usandsynligt stille her på rejsebloggen i flere måneder. Det er ikke, fordi jeg har tabt lysten til at dele rejsehistorier og -billeder. Slet ikke. Men jeg har ikke haft tid til bloggeriet. Siden starten af august i år har jeg nemlig været fuldtidsstuderende på RUC. Ja, du læste rigtigt. Her 30 år efter, at jeg sidst startede på universitetet (sidste gang var det i København), har jeg igen kastet mig ud i studielivet.

Jeg er simpelthen i gang med at læse til turistfører, også kaldet eksamineret guide, på RUC.

Må erfaring og kompetencer koste noget?
Men hvorfor nu det? Jo, jeg har i 8 år arbejdet som selvstændig konsulent med opgaver inden for webkommunikation, både rådgivning, praktisk hjælp til vedligeholdelse af hjemmesider og sociale medier og med produktion af tekst (eller content, om du vil).

Men jeg oplever i stigende grad, at virksomheder — både små og større, private og offentlige — gerne vil have vedligeholdt deres web og SoMe, men helst vil betale så lidt som muligt for det. En konsulent som mig, der forlanger et honorar, som afspejler de kompetencer og den erfaring, virksomheden får adgang til, er ikke attraktiv (selv om jeg bestemt ikke hører til blandt de dyreste konsulenter).

Hvad der derimod er i høj kurs hos mange virksomheder, er at få adgang til erfaring og kompetencer gennem halv og hel gratis ordninger som løntilskud, virksomhedspraktik osv. Eller at blæse på medarbejderens erfarings- og kompetenceniveau og hyre en studentermedhjælper til at passe web og SoMe. Det hverken kan eller vil jeg konkurrere med.

Jeg gider ikke at være sur og irriteret — hvad gør mig glad?
Dårlig og uskarp kommunikation koster på bundlinjen, så jeg fatter ikke, hvorfor det mange steder har så lav prioritet. Og ja, jeg har brugt ulideligt meget krudt på at spekulere over, hvorfor det er sådan. Og jeg er blev sur og irriteret over al den spekuleren. Men helt ærlig, jeg gider ikke at være sur og irriteret! Derfor skifter jeg nu spor og lader dem, der orker at kæmpe for at få et ordentligt honorar for kompetent kommunikationsarbejde gøre det.

Men når ikke jeg gad at være sur og irriteret, måtte jeg tænke over, hvad der gør mig glad. Et af svarene er, at jeg er glad, når jeg holder rejseforedrag (men også når jeg underviser i erindringsskrivning). Jeg har holdt rejseforedrag i halvandet år, og jeg ved, at selv om jeg får mange positive tilbagemeldinger på mine foredrag, så kommer jeg ikke til at leve af dem. Men med ét kom jeg i tanker om, at jeg havde hørt om Turistføreruddannelsen på RUC. Måske var det noget for mig at blive certificeret guide for udlændinge, der besøger Danmark?

Inden længe bliver det mig, der skal vise havfruen frem for Københavns gæster.

Fuldtidsstuderende for egen regning
Efter lidt research på uddannelsen og efter nogle seriøse regnestykker — det er nemlig en selvbetalt uddannelse (og uden mulighed for SU) — besluttede jeg mig. Jeg ville læse til turistfører.

Uddannelsen kan enten tages som deltidsstudium på 2 år eller fuldtidsstudium på 1 år. Jeg har valgt det sidste, og hold da op, hvor har jeg fået kam til mit hår! Derfor er der ikke blevet tid til meget andet end at passe studiet og mine foredrag og undervisningsopgaver i efteråret. Nå ja, og så lidt samvær med min tålmodige mand nu og da 😉

At få og formidle viden
Jeg har været hamrende træt og stresset. Men også glad. Det er helt uimodståeligt at hælde masser af viden i sig og oparbejde færdigheder i at formidle den viden videre til andre. Det er sådan cirka, hvad jeg har brugt efteråret på — og hvad foråret kommer til at gå med, inden jeg omkring 1. maj kan kalde mig turistfører.

For 11 dage siden stod jeg lige her og var til eksamen. Riddersalen på Christiansborg Slot.

Det er 11 dage siden, jeg klarede den sidste af semestrets 4 eksamener. Men nu ville det ligne mig dårligt, hvis turisme kun skulle handle om udlændinge og deres besøg i Danmark. Jeg skal også selv have rejselysten styret! For det gør mig glad. De seneste 6 dage har jeg opholdt mig i Buenos Aires og hygget mig med min datter — og jeg bliver såmænd i Argentina i 6 uger 😉 Og så haster jeg hjem og studerer videre.

Hvis man ikke er tilfreds med sit (arbejds)liv, må man skifte spor. Heldigvis kan jeg mærke helt ud i storetåen, at mit sporskifte er af den helt rigtige slags. Nå ja, og så er alle mine kommunikationskompetencer jo heldigvis også ret brugbare i mit kommende arbejdsliv som guide. Det gør mig også glad.

6 kommentarer til “Helt nye tider”

WOW Bente, hvor fedt og stort tillykke fra mig. Vildt, godt gået og super modigt. Jeg ved ikke, hvor mange ord jeg ellers skal skrive for jeg er imponeret 🙂

Fuldkommen enig, hvis du ikke er tilfreds skal du skifte spor men det kræver masser af mod og det er ikke altid rart at være på gyngende grund. At du vælge at tage en ny uddannelse er stærkt gået. Jeg kan godt forstå, at det er hårdt og at du har fået dine udfordringer.

I forhold til løn, kompetencer og dårlig betaling. Jeg tror faktisk at mange virksomheder ikke tager SoMe særlig seriøst. De ved de skal bruge det men vil ikke bruge tid og kræfter på det, for slet ikke at tale om penge. Så desværre, de underbetalte får disse jobs.

Jeg skiftede selv spor i 2013 – havde haft mange lederjobs og en organisations ændring gjorde at jeg tog mit valg. Jeg havde svært ved at sige farvel til 28 medarbejdere og en afdeling jeg havde brugt mange år på at opbygge. Jeg blev tilbudt en et andet lederjob. Jeg skulle i det helt forfra og opbygge en ny afdeling indenfor et område der overhoved ikke interesserede mig. Jeg kan og vil ikke arbejde i mange timer for noget der ikke har min passion. Så jeg sagde til stor undring – Tak men nej tak

Jeg rejste jorden rundt med min mand i 4 måneder og startede bloggen. I dag, er den sammen med lidt andre opgaver mit levebrød. Jeg bliver ikke rig af det men det eneste jeg savner fra dengang er min fede løncheck. Jeg er i dag så meget mere lykkelig og lever af min passion.

Jeg vil ønske dig held og lykke med dit valg, Bente.

Jeg håber, at du får nogle dejlige uger i Argentina sammen med din søde datter.
Jeg vil ønske jeg begge en god jul og et godt nytår.

De bedste hilsner Annette

Tusind tak for opbakning og skulderklap, Annette – og tak fordi du fortalte mig din (arbejds)historie. Noget af den er jeg stødt på på din blog, men rigtig interessant at læse det i sammenhæng. Du har da godt nok også vendt arbejdslivet på hovedet 😉

Jeg ved, mange vil være uenige med mig, men det vigtigste i livet er ikke at tjene en masse penge. Jeg tror langt mere på at være glad for det, man laver (og så er det selvfølgelig fantastisk, hvis det også giver gode penge ☺). Jeg kommer ikke til at spinde guld på at være guide – men jeg tror, jeg får det skægt.

Jeg har været freelancer, selvstændig eller projektansat hele mit arbejdsliv, så jeg er vant til konstante forandringer og er ikke bange for at bevæge mig ud på lidt gyngende grund. Men det har været hårdt at blive studerende igen.

I øvrigt er jeg helt enig med dig ang. SoMe og manglende seriøsitet.

Og mange tak, det går rigtig godt med at nyde Argentina ? Om et par dage kommer min mand og hjælper mig og Rebecca med det.

Også en glædelig jul og et godt nytår til jer!

Svar

Ja det må man sige men fuldkommen enig, penge er slet ikke det vigtigste. Det troede jeg i mange år men er da blevet så meget klogere 😉

Det er vigtigt, at man er glad hver dag og laver noget man brænder for.

Kan godt sætte mig ind i at det er svært at studere igen, Bente men du er sej og klarer det.

Nej hvor dejligt for jeg. Det bliver hyggeligt 🙂

Tak skal du have Bente.

/Annette

Tak for tilliden, Annette 😉 Og ja, jeg skal nok klare det – nogen gange føles det bare, som om min hukommelse halter bagefter …

Svar

Ej Bente. Tillykke med dit valg. Det må være en fantastisk følelse at kaste sig ud i noget nyt, som føles så rigtigt, som du beskriver. Og hvem vil ikke gerne føres igennem Danmark med dig i hånden. Det bliver så godt. Jeg vil ønske dig et rigtigt godt og indbringende (både mentalt og økonomisk 😉 nytår. De bedste hilsner Marie 🙂

Mange tak, Marie – og hyggeligt, at du kiggede forbi 😉

Det er faktisk ret fedt at føle sig på vej ind på rette hylde, og jeg håber da, at turisterne vil få glæde af at følges med mig.

Håber, alt står godt til hos dig! Vi fik aldrig drukket det kaffe, vi talte om for læææænge siden. Det må vi gøre noget ved på et tidspunkt!

Glædelig jul 🙂

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.