Kategorier
Livet i almindelighed Tanker om at rejse

Jul langt fra Danmark

Den traditionelle danske jul siger ikke mig ret meget. I år holder jeg jul i Buenos Aires, og jeg tror afgjort ikke, at det bliver sidste gang, min jul bliver holdt fjernt fra Danmark — væk fra julestress og risiko for sne.

»Men skal du så holde jul her, hvor det er varmt?« Den unge argentinske kvinde kiggede måbende på mig. Jo, det skal jeg, kunne jeg bekræfte.

»Jeg drømmer om at holde jul et sted, hvor det er koldt, og der er sne,« sagde hun med længsel i blikket, mens 28 grader varme vinde smøg sig omkring os. »Danmark måske.«

Jeg skyndte mig at hive hende ud af dagdrømmen og fortælle, at det er yderst sjældent, vi har hvid jul i Danmark (faktisk er det kun sket 9 gange siden år 1900). »Vil du have hvid jul, så skal du hellere tage til Sverige eller Norge,« fortalte jeg hende.

Jul uden stress
Oplevelsen her havde jeg i Buenos Aires i sidste uge. Og den satte nogle tanker om ‘det der jul’ i gang i mit hoved. For jo, jeg skal holde jul i Argentina. Og nej, jeg har ikke noget problem med, at her ikke er mørkt og koldt. Faktisk slet ikke.

Jeg har det også rigtig godt med, at julen slet ikke fylder så meget her, som den gør i Danmark. Vel er der julepyntet i mange butikker, og argentinerne køber også julegaver og køber ind til julemiddag. Men det føles, som om det er på en langt mere afdæmpet facon. Fx var caféerne i mit kvarter her til eftermiddag fyldt med mennesker, som hyggede sig med hinanden og ikke stressede rundt i lillejuleaftenskuller.

Forleden ville jeg fotografere de fine gamle malerier i Galerías Pacífico (shoppingcenter). Det var svært uden at få (reklame)juletræet med.

Jeg har ikke købt en eneste julegave i år
Jeg ved godt, at den traditionelle jul har en stor plads i mange danskeres bevidsthed. Og at mange ikke ville drømme om at rejse i julen. Sådan har jeg det ikke. Måske er det, fordi der ikke var stærke juletraditioner i min familie, og jeg heller ikke selv har skabt nogen. Og efterhånden har jeg ikke meget andet familie end min datter, Rebecca, som bor i Argentina.

Der er ikke meget, der binder mig til den danske jul. Vel er det superhyggeligt at holde jul sammen med min mands familie — og det er det! — men overordnet siger julen mig meget lidt. Og jeg bliver så træt af det hysteriske forbrug, den er omgivet af. Jeg har ikke købt en eneste julegave i år — det har været en ret fin oplevelse! I stedet har jeg aftalt med Rebecca og hendes stedfar, min mand Niels, som ankommer til Buenos Aires i morgen tidlig, at vi skal have oplevelser sammen. Ting har vi rigeligt af.

Første jul under varmere himmelstrøg
I 2011 spurgte Niels og jeg hver vores datter, om de ville med på ferie i Thailand i stedet for at holde dansk jul. Skægt nok sagde ingen af dem nej tak 😉 Det var første gang, jeg rejste udenfor Danmark i julen — og allerede dengang tænkte jeg: Hvorfor har vi dog ikke gjort det før (et af svarene handlede om økonomi)?

Vi var på Railey Beach i Krabi-provinsen juleaften, og resortet holdt et julearrangement. Men vi lod være med at tilmelde os, for vi havde allerede fået nok af alle de cover-versioner af julesange om sne og slædekørsel, der flød ud af højtalerne, og frygtede det værste. I stedet smuttede vi over på den modsatte side af halvøen og spiste traditionel thai-mad på en lille restaurant. Det eneste, der mindede os om julen der, var et Merry Christmas and Happy New Year-banner — og så han ‘julemanden’ vi mødte på vej hjem. Han delte reklamer ud for en natklub.

Jul blandt pingviner og rejsende
Sidste år var jeg også i Argentina i december, og Rebecca og jeg tilbragte juleaften på Península Valdés i halvøens eneste by, Puerto Pirámides. Juleaftensdag havde vi en dejlig tur ud for at kigge på halvøens dyreliv: søløver, søelefanter, pingviner, guanacos (en lama-art) og masser af havfugle.

Om aftenen spiste vi en udsøgt — dårlig — julemiddag på vores hotel, som var stedet, man kunne spise ude juleaften i den lille by. Trods maden havde vi en superhyggelig aften sammen med andre rejsende fra bl.a. Tyskland og Frankrig — og der blev delt mange gode rejsehistorier på tværs af bordet. I øvrigt var der bred enighed blandt alle om, at vi var lige så forædte efter middagen, som hvis vi havde holdt jul i vores respektive lande.

Garanteret snefri jul
Jeg ved ikke, hvor jeg holder jul næste år. Men jeg er ret sikker på, at i år ikke bliver sidste gang, det sker udenfor Danmarks grænser. Og næste gang må det også meget gerne være på et sted, hvor der er garanti for slet ingen sne. Men nu er jeg jo heller ikke en ung argentiner 😉

Ligegyldigt hvordan du har det med julen, så sender jeg dig et stort GLÆDELIG JUL her fra Argentina. Eller måske skulle jeg hellere skrive FELIZ NAVIDAD.

2 kommentarer til “Jul langt fra Danmark”

Spændende at læse om, at holde jul andre steder end i Danmark. Julen siger egentlig heller ikke os særlig meget, andet end det er skønt at have nogle fridage 😉

Tak og i rigtig lige måde 🙂

Annette

Ha ha … ja, ekstra fridage er altid skønt, Annette 🙂 Håber, I nyder juledagene. Her i Argentina er julen slut, den 26. er ikke helligdag her.

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.