Kategorier
Oplevelser Thailand

Kinesisk nytår 2017 i Bangkok

040217
Sidste lørdag, d. 28. januar, var det nytårsdag i det kinesiske nytår. Og sidste lørdag var min mand Niels og jeg i Bangkok hele dagen, inden vi skulle flyve hjem til Danmark. Om fredagen, som var den kinesiske nytårsaften, havde vi i Battambang i Cambodia set, hvordan halvdelen af byen nærmest gik i stå ved middagstid, fordi man havde taget hul på festlighederne. Så selv om et besøg i Bangkoks Chinatown ikke havde været en del af vores plan for lørdagen, blev vi enige om at tage derhen. For vi var sikre på, at der ville være noget at opleve (og … at fotografere 😉 ).

Det kinesiske nytår, en god start på et nyt og heldigt år
Det kinesiske nytår hedder også månenytår og forårsfestival. Det starter på den første dag i den første måned i den kinesiske kalender, varer 15 dage og er den vigtigste af de traditionelle, kinesiske helligdage. Læs evt. mere om det kinesiske nytår på wikipedia.

De 2 vigtigste årsager til at feste ved det kinesiske nytår er

  • at fejre det forgangne års hårde arbejde, slappe af og hygge sig med familien
  • at ønske sig et heldigt og indbringende nyt år.

En god start på året fører til et heldig år, er kineserne overbevist om. Traditionelt fejrede man starten på et nyt år med arbejde i landbruget samt ønsket om en god høst. Nu er det starten på et nyt forretningsår, man fejrer, mens man ønsker sig overskud og succes.

040217_3
Man dekorerer huse, gader osv. med røde lanterner, bannere, lys m.m. Rød er den vigtigste farve i festen, fordi rød anses for at være en lykkebringende farve. Mange har også taget rødt tøj på i anledning af nytåret, og i frugtboderne sælger de bl.a. jordbær (jordbærrene var dog så umodne, at det var så som så med den røde farve (jeg havde ikke lyst til at spise dem)). Da 2017 er Hanens år, er haner en del af mange udsmykninger i år.

040217_2
Der er mange traditioner forbundet med det kinesiske nytår, en af dem er, at det er vigtigt at spise fisk. For på kinesisk lyder ordet ‘fisk’ ligesom ordet ‘overskud’. Så man tror på, at det at spise fisk til nytår giver en et overskud af penge og held i det nye år.

Nytår i Bangkoks Chinatown
Chinatown er et af Bangkoks ældste kvarterer. Her har været en kinesisk bebyggelse siden 1782, hvor kong Rama I flyttede den thailandske hovedstad til Chao Phraya-flodens østlige bred. Bangkoks Chinatown er en populær turistattraktion, som altid summer af liv, og vi har også besøgt bydelen på tidligere rejser. I lørdags var vi bestemt ikke de eneste turister, som kiggede forbi i håb om at få en helt særlig nytårsoplevelse.

Og vi blev ikke snydt. Chinatown sydede af aktivitet. Der var masser af mennesker på gaderne, og der var gang i salget af alskens ting og sager, som skulle bruges til nytårsfejringen. Vi forvildede os ind i nogle smalle markedsgyder, hvor vi pludselig sad fast i køen af kinesere, der skulle besøge et af de kinesiske templer. Vi viklede os ud af tempelkøen, købte en sjov, brandvarm, friturestegt kage og studerede nytårslivet omkring os.

Da vi passerede endnu et tempel, måtte vi lige kigge indenfor og indsnuse duften af røgelse og røg fra alle de papirting, de brænder af. Det skulle give en særlig velsignelse, som skulle vare hele året, at bede i et tempel under det kinesiske nytår. Mange var i gang med at sikre det kommende års lykke her.

Klik på billederne for at se dem i større format

Vi havde tilbragt et par timer i Chinatown, klokken var tæt på 13, og det var stegende varmt. Vi havde fået nok af tætte menneskemængder og nytårsfestivitas, så vi trak ud af kvarteret. Jo længere vi kom fra Chinatowns midte, jo færre mennesker var der. Og pludselig oplevede vi noget, vi aldrig før har oplevet i Bangkok: en utrafikeret gade, hvor alle butikker også var lukkede. Jeg er sikker på, at alle var i gang med at fejre kinesisk nytår – og jeg fik chancen for at stå midt på kørebanen og fotografere 😉

040217_4
En tom Baribatra Road i Bangkok. Er alle mon til kinesisk nytår i Chinatown?

Phu Khao Thong eller Golden Mount
Chinatown havde ikke været på vores Bangkok-plan denne lørdag, men det havde Wat Saket, Phu Khao Thong, til gengæld. Og nu gik turen til templet, som også er kendt under navnet Golden Mount. Wat Saket, Phu Khao Thong, er bygget på en høj, som består af den jord, der blev i overskud, da Bangkoks net af kanaler (klorng) blev gravet ud i første halvdel af 1800-tallet. Små 300 trin snor sig op til toppen af højen, hvor en gylden stupa – og en fantastisk udsigt over Bangkok – venter.

Måske havde vi troet, at vi havde forladt det kinesiske nytår, da vi forlod Chinatown. Men det havde vi ikke. På Golden Mount vrimlede det med mennesker, som bad og gav donationer, bl.a. i form af gyldne klæder, som den gyldne stupa blev svøbt i – under kyndig overvågning af en buddhistisk munk.

Klik på billederne for at se dem i større format

Der er altid noget at opleve i 8+ millioner-byen Bangkok. Men at være der på nytårsdag i det kinesiske nytår var en en helt speciel oplevelse, som jeg er glad for at have fået.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.