Kategorier
Danmark Gratis oplevelser

Med vægteren rundt i Ribe i coronatider

I Danmarks ældste by Ribe kan du om aftenen komme med vægteren på vandring gennem byen. Det er en 85 år gammel turistattraktion, som her i coronatiden har deltagerbegrænsning. Men er du heldig at få en plads på vægterrundgangen, er du godt underholdt i en times tid.

Indtil sidste uge havde jeg aldrig besøgt Ribe, og min mand havde kun falmede barndomsminder om besøg i Danmarks ældste by. Så da Niels og jeg sidst på en halvkold sommeronsdag i juli ankom til Ribe, var det ikke med et stort kendskab til byen. Det ville være dejligt med en hurtig introduktion til og et overblik over byen, hvor vi skulle tilbringe de kommende 3 dage, tænkte vi. Og de 2 ting kan man ganske gratis få, hvis man går med på vægterrundgang.

Siden 1935 har vægterne guidet turister rundt i Ribe
Nok var vores Ribe-kendskab lille, men traditionen med vægtere i byen havde vi dog hørt om. Vægterne har såmænd også guidet turister rundt i Ribe siden 1935. Et hurtigt besøg på VisitRibe-Esbjergs hjemmeside viste, at vægteren går en tur både kl. 20 og kl. 22. Og da det er coronatider, er der et maksimalt deltagerantal på 99 personer. Det er ikke muligt at tilmelde sig på forhånd, så ca. kl. 19.40 mødte vi op på Torvet ved Ribe Domkirke og krydsede fingre for, at der var plads til os på vægterrundgang.

Der var allerede en hel del mennesker samlet ved mødestedet, og snart dukkede også dagens vægter op. Med sig havde han 99 store klistermærker, som var ‘adgangsbilletter’ til turen. Når de var væk, var alle pladser taget, fortalte vægteren, og havde man ikke et klistermærke på tøjet, måtte man ikke gå med på vægterrundgangen. Det koster som bekendt 2.500 kr. at overtræde coronatidens midlertidige forsamlingsforbud på 100 personer, og gik folk med uden ‘billet’, udsatte de alle deltagere for risikoen for en bøde, hvis politiet kom.

Detalje af Ribe Domkirke. Borgtårnet fra 1300-tallet besteg vi næste dag – og blev belønnet med en fantastisk udsigt over marsklandskabet.

Vægteren gik i gang med at dele klistermærker ud, og børnefamilier havde førsteret – for børnene skulle jo hjem at sove, understregede han. Det tyndede hurtigt ud i vægterens klistermærker, for der var mange familiegrupper, og jeg nåede at tænke, at vi nok ikke fik en plads (og at jeg var for træt til at vente til kl. 22-turen). Men da jeg også har lært at holde mig til (børnelærdom 😉 ), stod jeg søreme med ét med 2 af de eftertragtede klistermærker i hånden. Niels og jeg var blandt de heldige, der skulle med på rundgang med vægteren – en del mennesker gik forgæves.

Et vers i timen: Vægtersangen fortalte ripenserne, hvad klokken var
Engang i 1300-tallet begyndte man at have vægtere i Ribe. En vægter var en vogter eller vagt, en slags politi. De skulle holde ro og orden og passe gadebelysningen i byens gader om natten, og så skulle de slå alarm i tilfælde af ildebrand eller stormfloder. Efterhånden som politiet blev en udbredt myndighed, overtog de vægternes opgaver, og de sidste vægtere i Ribe holdt op i 1903. Og så genopstod de altså som turistattraktion 3 årtier senere.

Klokken blev 20, vægteren greb sin fløjte og gav signal til start. Og så sang han et vægtervers. Vægterversene, som blev sunget ved hvert timeslag, var endnu en af vægterens opgaver. Når Ribes borgere hørte vægtersangen, vidste de, at der blev holdt vagt, og de kunne være trygge. Men versene fortalte også folk, hvad klokken var, for dengang havde de færreste et ur. Sangen var en vigtig del af vægterjobbet, og vægterne blev opfattet som en slags professionelle gadesangere.

Skal man tro på alt, hvad man hører? Ikke når vægteren fortæller
Juli 2020-vægteren og hans 99 deltagere satte i bevægelse i retning af Ribe Domkirke. Og det gjorde en hale af mennesker uden ‘billet’ også. Resolut adresserede vægteren de billetløse og bad dem lade være med at gå med. Kom politiet, ville de billetløses deltagelse koste os andre 99 deltagere – og vægteren – en bøde på 2.500 kr. … hver.

De billetløse rettede ind og forlod gruppen. Men lidt senere på turen lagde jeg mærke til, at der var kommet mennesker til, som fulgte vægteren, skønt de intet deltagerklistermærke havde på. Vægteren opdagede dem åbenbart ikke. Måske er jeg nærtagende, men ærlig talt blev jeg forarget over, at nogen har så usolidarisk en opførsel, at de bare ‘party-crasher’ en tur. Uden tanke for, at der er forsamlingsforbud, eller at de udsatte alle andre for en bøderisiko. Men som Niels sagde, så ville han, hvis politiet skulle være dukket op med bødeblokken, uden at blinke have overgivet sin bøde til en deltager uden deltagerklistermærke.

Vægteren fortæller foran Kannikegården. Kannikegården (2016) er tegnet af arkitektfirmaet Lundgaard & Tranberg og ligger præcis, hvor et kloster lå i 1100-tallet. Indeni bygningen kan man se en ruin af klostrets spisesal, som er blandt Danmarks ældste teglstensbyggeri.

Politiet var dog ikke at se nogen steder. Og den store gruppe fulgte vægteren gennem byen, det var ikke altid lige nemt at holde den påkrævede afstand i byens smalle, gamle gader. Godt, at vi var udendørs! Vægteren stoppede jævnligt og fortalte. Både fakta og røver- … nå nej, vægterhistorier … som havde et mere alternativt forhold til sandheden 😉

Faktisk så dagens vægter ud til at have stor fornøjelse af at prøve at binde sine gæster gode historier på ærmet. Da han var en god fortæller, var det let at falde i og tro på ham.

“Haha … troede I virkelig på det,” griner vægteren efter en af sine farverige historier, her foran Sct. Catharinæ Kirke.

Stormflodssøjlen, et mindesmærke over fortidens katastrofer
Turen gennem byen så ud til at underholde både børn og voksne og gøre os lidt klogere på et af de tidlige handels- og magtcentre i Danmark. En by, som altid har været påvirket af at ligge tæt på havet, med deraf følgende stormfloder og oversvømmelser til følge.

Stormflodssøjlen (herunder) er et mindesmærke over fortidens katastrofer, og den kom vægterrundgangen også forbi. Stormflodssøjlens øverste ring bærer årstallet 1634 og viser, hvor højt vandet stod den oktobernat, hvor en orkan skabte stormflod – i en tidsalder længe før digerne.

En underholdende tur med en passende blanding af fakta og fun
Officielt varer en vægterrundgang ca. 45 minutter, men vores tur varede nærmere 5 kvarter. Vægteren havde på forhånd advaret om, at han havde meget at fortælle (og at han var glad for at fortælle), så turen nok ville trække ud. Og det gjorde ikke spor, for det var en fin tur med en passende blanding af fakta og fun – og lige præcis det hurtige overblik over Ribe, som vi drømte om, da vi ankom til byen.

Da turen var slut, blev hele den store gruppe, både dem med og uden klistermærke på tøjet, igen afleveret på Torvet ved Domkirken. Niels og jeg satte kursen mod vores logi og fik en bonus med på vejen i form af den fineste solnedgang over Ribe Å.

Praktisk info om vægterrundgang i Ribe

Du kan komme på gratis vægterrundgang i Ribe fra maj til oktober hver dag kl. 20. I juni, juli og august går vægteren også kl. 22.

Turen begynder på Torvet ved Restaurant Weis Stue og foregår på både dansk og engelsk.

Få mere information på VisitRibe-Esbjergs hjemmeside

 

2 kommentarer til “Med vægteren rundt i Ribe i coronatider”

Udover at Ribe er en utrolig smuk by, må en tur sammen med vægteren være en god oplevelse. Jeg har desværre endnu ikke prøvet det men det ser og lyder til, at have været en god oplevelse.
Hold da op, hvor bliver jeg træt. Hvorfor er der altid nogle, der er så egoistiske og overhoved ikke tænker på andre end dem selv. Jeg forstår ingenting. Jeg ville da have håbet på at politiet var kommet et smut forbi.
Tak for en hyggelig fortælling 🙂

/Annette

Tak for kommentar, Annette. Jeg er glad for at høre, at det ikke kun er mig, som bliver træt og ingenting forstår! Jeg troede ellers, at folk i højere grad prøvede at passe på hinanden i disse tider – men jeg blev klogere.

Hvis du på et tidspunkt kommer til Ribe i sommerhalvåret, kan jeg kun anbefale en vægterrundgang. Du vil garanteret kunne lide det 😉

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.