Kategorier
Tanker om at rejse

Souvenirs – hvad kommer der i kufferten?

De traditionelle souvenirs, som afbilder noget typisk fra en destination, er overalt, når vi rejser ud, nært eller fjernt. De souvenirs er ikke lige min kop te, men det betyder ikke, at jeg ikke bringer ting og sager med mig hjem fra rejser.

Det franske ord ‘souvenir’ betyder erindring eller minde. Og det er jo netop, hvad en souvenir er: En genstand til minde om et sted, du har besøgt.

Forleden da jeg stod og dryssede grove saltflager fra saltmarkerne i Kampot-provinsen i Cambodia på et rosmarinbrød, ramte tankerne om souvenirs mig (jo, mine tanker elsker at drive på langfart, mens jeg laver mad 😉 ).

Der arbejdes på en saltmark i Kampot i Cambodia. Januar 2017

Madvarer som souvenirs
Niels og jeg køber aldrig souvenirs i traditionel forstand, når vi rejser. Ingen mini-Eiffeltårne til os, ej heller plastikafstøbninger af Angkor Wat, tuttenuttede flamenca-dukker eller glittede pamfletter med Bangkoks Grand Palace. Derimod elsker vi at have ingredienser til madlavningen i kufferten, når vi vender hjem. Og det er jo også souvenirs.

Kampot-peber fra Cambodia, peber af højeste kvalitet
Da vi var i Cambodia i januar, besøgte vi både saltmarker og en peberfarm i de sydlige provinser Kampot og Kep. Kampot-peber er en ‘beskyttet geografisk betegnelse’ (ligesom fx champagne er det), så det er kun peber fra Kampot-provinsen, der må bære navnet. Og der er strenge krav til produktionen, fx at den skal være økologisk, for at pebret kan få lov at bære mærket for ‘beskyttet geografisk betegnelse’.

Kampot-pebret har været kendt og værdsat for sin høje kvalitet blandt kokke i Europa siden slutningen af det 19. århundrede. Og det er virkelig en lækker peber med en helt speciel og meget aromatisk smag. En souvenir, som vores smagsløg jubler over, hver gang det kommer i maden.

I det hele taget er vi glade for at tage krydderier med hjem fra rejser. Og der bor fx både paprika fra Ungarn og safran købt i souken i Dubai på vores krydderihylde. Krydderierne fylder og vejer ikke meget i bagagen, så de er en let håndterbar souvenir.

Lækre souvenirs fra Spanien
Så vidt jeg husker, blev jeg nærrig på La Boqueria-markedet i Barcelona og købte ikke nogen af chokoladerne, der forestillede Gaudis firben-skulptur i Park Güell (fotoet herover). Men noget af det andet lækre chokolade kom med hjem som souvenir fra vores Barcelona-citybreak.

Jeg mindes heller ikke at have været i Spanien uden at hjembringe manchego-ost. Fordi jeg er vild med denne fåremælksost, og fordi den koster en brøkdel i sit hjemland af, hvad danske ostehandlere og supermarkeder forlanger.

Moderne burmesisk kunst
Både Niels og jeg køber jævnligt tøj, når vi rejser. Men aldrig festlige T-shirts eller andet med destinationens navn og morsomme billeder. Det er helt almindeligt tøj, vi går efter … og gerne til en god pris.

Vi køber også nogen gange håndarbejde eller kunsthåndværk af den ene eller anden slags og gerne noget, som er produceret lokalt, og hvor pengene bliver i lokalsamfundet. Det har fx været en detaljeret udskåret træfigur fra Mandalay, en farverig vase i bøhmisk glas fra Prag eller et smukt fad af palmetræ fra Cambodia.

Vi har netop udvalgt et maleri, som i dag hænger ved vores spisebord. Yangon, Myanmar, 2015

Men det allerbedste, vi har købt med hjem fra vores rejser, er moderne burmesisk kunst. Vi købte et maleri på vores første rejse i Myanmar i 2013, og glæden ved dagligt at kigge på maleriet var så stor, at vi tog hen på det samme galleri i Yangon i 2015 og købte endnu et.

Kunst er billigt i Myanmar i forhold til herhjemme – det dyreste var at få malerierne rammet ordentligt ind, da vi kom hjem til Danmark. Og det er en fornøjelse at have disse unikke, farverige malerier hængende i vores lille, danske rækkehus.

Jeg skal have en magnet med hjem
Men jeg er jo egentlig fuld af løgn! For én traditionel souvenir køber jeg: magneter. Jeg har gjort det i årevis, og nu er det simpelthen blevet en tradition. Er jeg et sted, hvor jeg ikke har været før, skal jeg have en magnet med hjem 😉

Hvordan er dit forhold til souvenirs? Er der noget, du bare må have med hjem?

 

Følg Bentes rejser på  Follow

7 kommentarer til “Souvenirs – hvad kommer der i kufferten?”

Hej Bente, sjovt indlæg og spændende at læse om hvad i køber med hjem.

Ja, mad, krydderier og andet til madlavning er skønt. Så sørger duftene for at alle minderne kommer tilbage. Jeg har selv skrevet et indlæg om vores tradition for lang tid siden. Vi har nemlig en hadehylde hvor vi køber små ubrugelige ting som vi har på vores hadehylde ellers intet.

Tør ikke tænke på hvad vores hjem ville ligne ellers. Tror måske ,at nu mere du rejser des mindre køber du med hjem
/Annette

Ha ha ha, Annette 😀 😀 Den der hadehylde-historie er bare for god – har lige været forbi og læse den (http://ontrip.dk/annettes-rejseklumme-souvenir-tradition-og-hadehylden). Og den der platte, der startede det hele, er da lidt af en rædsel 😉 Nej, sådan en falder I nok ikke i at købe i dag …

Men jeg tror, du har ret i, at jo mere man rejser, jo mindre køber man … i hvert fald af de ting, der ikke forsvinder igen ved at blive spist 😉

Svar

Hej Bente. Dine blog er altid inspirerende at læse og jeg grinede meget af hadehylden Annette.

Vi samler sand. Vi tager en lille pose sand med hjem når vi rejser og fylder dem så på små glas som vi har på reolen. Det er sjovt at sammenligne farver og hvor fine sandkornene er. Jervis Bay i NSW og Whitehaven Beach i Queensland konkurrerer om hvem der har det hvideste sand i verden. Vi har taget vores sand souvenirs fra begge strande og…..det står lige. De er begge meget hvide men den ene lidt mere grå den anden gul. Men vi har også fra Sahara og Rørvig!

Sikken en sjov souvenir, Marianne – det har jeg aldrig før hørt om nogen, der gør. Men det er da skægt, at I bl.a. selv kan kigge ‘strandkonkurrenterne’ i kortene 😉 Niels og jeg tager nu og da eksotiske skaller med hjem fra fjerne strande, men aldrig sand.

Svar

Jeg var lige ved at tro, at du havde glemt magnetterne! Dem må vi ikke glemme! Godt du fik kryppet til korset om dem – ellers tænkte du sikkert bare, at dit kære barn (undertegnede) ville komme og irettesætte dig 😀

Ellers en rigtig hyggelig post! Jeg er også holdt op med at købe souvenirs, men i stedet skal jeg næsten altid have et postkort med til scrapbogen.

Ha ha, Rebecca 😀 Selvfølgelig vil jeg røbe min lille last. Men jeg gemte magneterne til sidst for at drille dem, der kender mig (inkl. dig) 😉

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.