Kategorier
Oplevelser UNESCO-verdensarv Uruguay

En smuttur til Colonia del Sacramento i Uruguay

Et besøg i Barrio Historico i Colonia del Sacramento er en tur langt tilbage i historien. Den gamle bydel med de toppede brosten og lave huse er smuk og spændende at gå på opdagelse i, men vær forberedt på, at du bestemt ikke er den eneste turist dér.

Det er pudsigt, hvordan nogle stednavne kilder tungen, smager af fremmedartethed og pirrer nysgerrigheden, bare man udtaler dem. Sådan har jeg haft det med ordet Uruguay, siden jeg var barn. Så da jeg var i Buenos Aires i Argentina i december 2016, kunne jeg ikke modstå fristelsen til at krydse Rió de la Plata-floden og besøge Uruguay, nærmere bestemt byen Colonia del Sacramento.

Med hurtigfærgen til fredelige Colonia del Sacramento
Hurtigfærgerne fra Buenos Aires bringer en til Colonia del Sacramento på bare 5 kvarter. Selv om overfarten er kort, er der en verden til forskel på de to byer, ikke mindst i størrelse: Der bor omkring 2,8 millioner mennesker i Buenos Aires by, i Colonia del Sacramento bor der lige over 26.000 (i hele Uruguay bor der kun ca. 3,5 millioner mennesker – det gør landet til det mindste spansktalende land i Sydamerika).

Det første der slog mig, efter min datter, Rebecca, og jeg havde forladt den kaotiske færgeterminal, var, hvor stille der er. Det vil være synd at kalde Buenos Aires stille! Måske er det derfor, Colonia del Sacramento også er et yndet get away for porteños, indbyggerne i Buenos Aires.

Men der er ikke bare stille i Colonia del Sacramento. Husene er lave, der er skyggefulde træer langs gaderne, og bilerne holder tilbage for en, når man vil krydse gaden(!). Nå ja, og så oplevede jeg, som har et ret spinkelt niveau i spansk, at jeg i langt højere grad slap af sted med at kommunikere på engelsk på denne her side af Rió de la Plata.

Måske skyldes det, at der kommer mange turister til byen. Rigtig mange. Colonia del Sacramento har nemlig en gammel bydel, Barrio Historico, som kom på UNESCO’s verdensarvliste i 1995, og den er byens hovedattraktion.

Barrio Historico har mange spor fra den europæiske kolonisering i Sydamerika
Colonia del Sacramento blev grundlagt i 1680 af den portugisiske guvernør i Rio de Janeiro og var fra starten en vigtig by for skibstrafik og -handel, både den autoriserede og smuglerierne. I en periode på over 100 år sloges portugiserne og spanierne 9 gange om herredømmet over byen på den lille halvø præcis overfor Buenos Aires. Og begge nationer har sat deres præg på stilarterne i byen – flere steder ser man de portugisiske huse med skråt tegltag lige ved siden af de spanske med fladt tag.

Selv på de brostensbelagte gader i Barrio Historico, den gamle bydel, kan man se, om de er anlagt af portugiserne eller spanierne: Portugiserne anlagde gader, der er højere i siderne end midtpå, så regnvandet kan løbe væk midt ned gennem gaden. Spanierne lavede gader, der er højest midtpå.

Calle de Solis, en af de gader portugiserne anlagde. Regnvandet kan løbe væk midt ned gennem gaden.
Calle de Portugal. En af de spanske gader, der er højest midtpå.

Det er netop disse tydelige og velbevarede spor fra den europæiske kolonisering i Sydamerika, der har givet Colonia del Sacramento sin plads på UNESCO’s verdensarvliste (du kan læse mere om det på UNESCOs site)

Og som fik os og mange andre turister til at valfarte til byen.

Det er et must at gå op i Faro, det gamle fyrtår fra 1800-tallet – og udsigten over byen er rigtig fin. Faro står midt i ruinerne af Convento de San Francisco.
Udsigten fra det gamle fyrtårn Faro i Barrio Historico.

Du kommer let til at betale for meget for ting og mad i Barrio Historico
Som skrevet er Barrio Historico, den gamle bydel, det, man skal se i Colonia del Sacramento, og den er overskuelig i størrelse. Så et besøg kan sagtens klares på en dagstur fra Buenos Aires, hvis man er effektiv (og det er slet ikke nødvendigt at leje en af de golfvogn-lignende småbiler, som vi så en del turister køre rundt i – gåben er nok 😉 ). Rebecca og jeg tog dog en overnatning i Colonia del Sacramento, for vi ville også have tid til at sidde og glo ud over Rió de la Plata og på turiststrømmene.

Du behøver ikke en ‘golfvogn’ for at komme omkring i Barrio Historico – selv om mange gerne vil leje dig en. Man kan sagtens gå uden at blive overanstrengt.
Gå en tur i den lille havn, hvis du bliver træt af alle turisterne i Barrio Historico.

På det halvandet døgn, vi var i byen, lærte vi også, at man skal lade være med at spise i Barrio Historico, for dér er priserne skuet helt vildt op. I hovedgaden Avenida General Flores er der en del trafik i løbet af dagen og dermed larm (om aftenen er det ikke slemt), så det er knap så rart at sidde ude og spise, men priserne er lavere end i den gamle bydel. Men søger du i stedet ned i sidegaderne, får du både fred og ro og små restauranter med god mad og fine priser.

Forfald kan også være smukt.

Jeg er glad for, at vi tog en smuttur til Colonia del Sacramento – ikke kun fordi jeg så fik besøgt Uruguay med det fremmedartede navn 😉 Det er en spændende lille by, og det er superhyggeligt at gå rundt på de toppede brosten mellem de fine, gamle huse. Men det er også et meget turistet sted, så hvis du har det lige så stramt som mig med sådan nogle steder, så tænk en ekstra gang over, om du vil dertil …

 

Visum til Uruguay

Det er ikke nødvendigt at søge om visum på forhånd, når man er dansker (og en række andre nationaliteter). Man får automatisk visum ved indrejse, og det gælder i 90 dage og er gratis.

Rejser du med en af færgerne mellem Buenos Aires og Colonia del Sacramento, får du dit visum, allerede inden du går ombord på færgen. Derfor skal du møde op i færgeterminalen i god tid inden afgang. Immigrationen skal være klaret senest en halv time inden afgang.

 

2 kommentarer til “En smuttur til Colonia del Sacramento i Uruguay”

Sikke dog en dejlig oplevelse og skønne billeder, Bente. Tak fordi du delte dette, super inspirerende 😉
Har grinet af dit ønske om at besøge Uruguay siden du var barn. Det er fordi, jeg også siden jeg var ganske lille har synes navnet lød så spændende, at det land måtte jeg en dag besøge. Nu er lysten da kommet tilbage 😉

/Annette

Nej, hvor er det bare skægt, Annette ? Gad vide, hvor mange andre danskere, der har/har haft det som os … Du må gøre alvor af drømmen en dag – og så er Uruguay jo meget andet end Colonia del Sacramento. Jeg oplevede bare ikke andet ?

Og … tak fordi, du kiggede forbi!

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.