Kategorier
Italien Oplevelser

På besøg i Niki de Saint-Phalles Tarothave i Toscana

Nuet byder på grå og våd og kedelig dansk januar. Men så er der ikke noget som at tænke tilbage på en varm, italiensk septemberdag fyldt med farverige skulpturer. Kom med til den fascinerende Tarothave i Toscana.

Kender du den fransk-amerikanske kunstner Niki de Saint Phalle? Måske har du set hendes og ægtemandens, Jean Tinguely, farverige skulpturanlæg foran Moderna Museet i Stockholm. Eller deres Stravinsky-springvandet ved siden af Centre Pompidou i Paris. Eller måske så du den store Niki de Saint Phalle-udstilling på ARKEN i Ishøj i 2016. Når først man har set Niki de Saint Phalles skulpturer, glemmer man dem ikke så nemt igen. Og måske bliver man også en lille smule forelsket.

Jeg har i årevis været forelsket i og vild med Niki de Saint Phalles kunst. Så da Niels og jeg i september 2018 var på roadtrip i Toscana og Norditalien, var det et must med et besøg i Il Giardino dei Tarocchi, Tarothaven, som Niki de Saint Phalle skabte i samarbejde med en række håndværkere og kunstnere fra 1975 og ca. 20 år frem.

Modebranchen gjorde Niki de Saint Phalle til feminist
Niki de Saint Phalle (1930-2002) var model for bl.a. Vogue, da hun var helt ung. Og det var oplevelsen af modebranchens falske iscenesættelse af kvindekroppen, der (meget kort fortalt) gjorde hende til feministisk kunstner i 1960’erne.

Jeg holder rigtig meget af hendes frodige Nana-skulpturer. Nana er på fransk slang for pige, og ARKEN skrev sådan her om Nana’erne i forbindelse med museets udstilling

I 1965 introducerede Saint Phalle sine Nana-skulpturer. De festlige og forførende kvindeskulpturer hylder kvindekroppen og udtrykker glæde, selvtillid og frugtbarhed. Men bag den stærke udstråling problematiserer Nana’erne også de fastlåste kvinderoller og skønhedsidealer, som Saint Phalle selv inkarnerede som ung fotomodel og siden kæmpede imod.
Læs hele ARKENs pressemeddelelse her

En skulpturpark inspireret af Gaudis Park Güell
Tarothaven ligger ude på landet (næsten) midt i ingenting i Grosseto-provinsen i Italien. Og kombinationen af natur og kunst er ret uimodståelig, hvis du spørger mig.

I 1955 så Niki de Saint Phalle Gaudis Park Güell i Barcelona. Og det var den, der plantede idéen i hende om selv at skabe en skulpturpark. Da hun midt i 1970’erne fik mulighed for at gøre det i Toscana, skabte hun monumentale skulpturer inspireret af tarotkortenes symbolske figurer. Og i en periode boede hun selv i en af skulpturerne – kvinden her, som rummer et helt (spejlbesat) hjem.

Tarothaven er skæv og sjov og langt ude og fascinerende og ret fantastisk. Og så er den en kraftanstrengelse af et kunstværk, som det har taget mange mennesker mange år at frembringe. Der er så mange detaljer at gå på opdagelse i, at det var svært at rive sig løs.

Jeg kunne skrive en masse om kunstværkerne i Il Giardino dei Tarocchi, men det vil jeg lade være med. I stedet skal du have lov at nyde en stak billeder helt fri for ord 😉 Hungrer du efter mere information om skulpturparken, så prøv at besøge Tarothavens hjemmeside

Besøger du Grosseto-provinsen i Italien på et tidspunkt i sommerhalvåret, kan jeg kun anbefale, at du bruger et par timer på at besøge Il Giardino dei Tarocchi. Den er noget helt for sig selv! Men pas på, kameraet kommer på overarbejde 😉

Her finder du Il Giardino dei Tarocchi, Tarothaven

Il Giardino dei Tarocchi ligger nær den lille by Pescia Fiorentina i Grosseto-provinsen lige syd for Toscana.

Haven har åbent hver eftermiddag fra 1. april til 15. oktober

Få mere information om Tarothaven på deres hjemmeside

4 kommentarer til “På besøg i Niki de Saint-Phalles Tarothave i Toscana”

Tja, det vil jeg jo helst ikke svare på, Annette – hvordan det kunne gå forbi dit hoved 😀 Men nu ved du det i hvert fald, og dejligt, at du var glad for tippet! Der findes skulpturer af Niki de Saint Phalle mange steder (men ikke så massivt som i Tarothaven), så måske støder du på hende engang et andet sted i verden.

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.