Helt nede på den sydligste spids af øen La Palma i De Kanariske Øer finder du Salinas de Fuencaliente. Et besøg i saltproduktionen her er en af de helt gratis oplevelser, du kan få på den lille, fredelige vulkanø i Atlanterhavet.
Jeg bliver aldrig gode venner med den danske vinter. Med korte dage, mørke, riv og rusk, kulde og måske endda sne. Når vi kommer her til november, fylder tankerne om at flygte til varmere egne en del i mit hoved (heldigvis er der planer forude … men meget mere om det i et senere indlæg 😉 ).
Danskerne yndlingsvinterskjul
Jeg er bestemt ikke ene om at ville væk fra vinteren, og mange gør også alvor af det. Det mest populære rejsemål for vinterplagede danskerne er De Kanariske Øer. Skønt 82 % af os danskere* har besøgt en eller flere af de spanske øer i Atlanterhavet, havde jeg aldrig nogensinde været der før i januar i år. Det bedste bud på det er, at jeg ikke bryder mig om meget turistede destinationer.
Men efter min mands og min rejse i januar 2019 ved jeg, at det er muligt at besøge en lille, fredelig ø med en overkommelig mængde turister. Nemlig La Palma, som er den nordvestligste af Kanarieøerne.
Oplev andet end vandrestier eller hav
For de fleste besøgende handler et ophold på øen La Palma om at vandre eller komme ud på Atlanterhavet. Men når du trænger til en afveksling fra havet og turene op og ned ad nogle af de over 800 km vandrestier, er der flere oplevelser at få. Og mange af dem koster ikke en euro ud over din transport.
Niels og jeg havde lejet en bil på La Palma, og det kan anbefales. Der er et net af busruter rundt på det meste af vulkanøen, men du kan nemt komme til at bruge en pæn portion af din ferie på at vente, for busserne kører ikke ofte.
En af La Palmas gratis oplevelser er Salinas de Fuencaliente, som jeg her tager dig med på fotobesøg til.
Salinas de Fuencaliente, saltproduktion i smukke og barske omgivelser
Salinas de Fuencaliente finder du helt nede på den sydligste spids af La Palma. Her på kanten af Atlanterhavet er der blevet udvundet salt i menneskeskabte saltpander siden 1967 under navnet Teneguía Havsalt. Det salte havvand opsamles i bassiner (pander), og solens varme får vandet til at fordampe og efterlader saltet. Det er den meget, meget simple beskrivelse af, hvad der foregår i den familieejede saltproduktion 😉
Januar er en stille tid i saltproduktionen
Som besøgende kan du gå på opdagelse mellem de forskellige stadier af saltproduktionen og komme helt tæt på. Der er informationstavler undervejs, som på spansk, engelsk og tysk fortæller om, hvad der sker i produktionen netop på det pågældende sted.
I januar, hvor vi var på besøg, er der ikke meget aktivitet, fordi der er vand i bassinerne, og de ikke kan høste saltet. Salthøstningen begynder først i april, hvor passatvinden og en stærkere sol står for udtørringen. Så vi kunne desværre ikke nyde synet af kegleformede saltbunker, som ellers er det ikoniske billede på saltproduktion.
Hvis du vil se en kort gennemgang af produktionsprocessen, så prøv at besøge Salinas de Fuencalientes hjemmeside.
Unikt fugleliv på sydspidsen af La Palma
Når man kigger nærmere på saltbassinerne i Salinas de Fuencaliente, eller El Jardín de la Sal (salthaven) som stedet også kaldes, kan man se forskellige farver: lyserød, hvid, gul. Det er forskellige små mikroorganismer og krebsdyr. De tiltrækker mange trækfugle og vadefugle, som bruger La Palmas sydspids som et stort tag-selv-bord i Atlanterhavet. Omkring 30 forskellige fuglearter kommer her, bl.a. stenvender, ryler, hjejler og sneppefugle, ja, selv flamencoer og gravænder er landet her.
Desværre er jeg ikke nogen god fuglefotograf, så du må nøjes med fotos uden fugle 😉
Vulkanudbrud var lige ved at stoppe saltproduktionen
Vulkanen Teneguía på La Palma gik i udbrud i 1971 og spyede tusindvis af kubikmeter rødglødende lava ud over øen. Vulkanudbrudet kom til at dække en stor del af den sydligste del af La Palma med lava og vulkanske sten. De lokale frygtede, ikke uden grund, at lavastrømmen vil tage både det fine gamle fyrtår, Faro de Fuencaliente, fra 1903 og saltpanderne med. Men på mirakuløs vis stoppede lavaen 200 meter væk, og fyrtårn og saltpander blev skånet. Men overalt ser man de vulkanske sten og den størknede lava, som giver området et dramatisk – og smukt – udtryk.
Et besøg i Salinas de Fuencaliente er fotogent, interessant og gratis
Nu er fotografering jo en af mine helt store interesser, og Salinas de Fuencaliente er leveringsdygtig i masser af gode motiver (også selv om der ikke var kegleformede saltbunker, da vi var på besøg). Især forelskede jeg mig, som du nok har bemærket, i at skyde fotos, hvor det nye rød/hvide fyrtårn fra 1985 er med (det gamle fyrtårn fra 1903 står stadig ved siden af).
Men selv om du ikke er fotonørd som mig (og Niels), vil jeg bestemt anbefale et besøg ved Salinas de Fuencaliente, hvis du er på La Palma. Det er interessant at gå en tur gennem anlægget, hvor saltet indvindes. Og det er en ganske gratis oplevelse … hvis du altså ikke bliver fristet til at købe salt med hjem.
Du kan læse mere om Salinas de Fuencaliente på deres hjemmeside.
Andre gratis oplevelser på vulkanøen La Palma
* tallet stammer fra Spies’ spørgeskemaundersøgelse i 2017