Kategorier
Oplevelser Tyskland

Teufelsberg i Berlin – et street art-eldorado

Vestberlins højeste punkt, ude i Grunewald, emmer af historie fra 2. verdenskrig og den kolde krig. Og så er det det fedeste sted at gå på opdagelse i farverig og fascinerende street art. 

Nu skal det her jo ikke udvikle sig til en ren street art-blog, men jeg bliver altså nødt til at fortælle om det her super cool sted, jeg besøgte i Berlin for et par uger siden (også selv om forrige indlæg udelukkende handlede om street art i Buenos Aires). Min begejstring handler om Teufelsberg, en forladt amerikansk lyttestation fra den kolde krigs tid OG legeplads for begavede street art- og graffiti-kunstnere.

Murbrokker blev til Vestberlins højeste punkt
Men Teufelsberg (djævlens bjerg) har også en anden historie. På dette sted ca. 12 km fra Berlins centrum begyndte Hitler i 1937 at bygge et universitetsfakultet for militærteknologi. Fakultetet blev aldrig færdiggjort, og under 2. verdenskrig blev bygningerne ødelagt. Efter krigen blev murbrokker fra hele den sønderbombede by kørt herud og læsset af. Og i årenes løb fik man opbygget det højeste punkt i Vestberlin. Man holdt faktisk først op med at dumpe murbrokker på Teufelsberg i 1972, og da blev der også plantet træer på den menneskeskabte høj. Teufelsberg er 120 meter højt.

Teufelsberg i dag: Et kreativt, tilbagelænet miljø
Allerede i 1950’erne fik amerikanerne øjnene op for, hvor praktisk den kunstige høj var til spionage og aflytning. Så de satte antenner og store radarer op og kunne nu både lytte med på og forstyrre kommunikationen i Østblokken. Teufelsbergs amerikanske lyttestation blev først forladt i 1989, da Muren faldt, og den kolde krig sluttede. I de næste 10 år blev anlægget brugt til kontrol af lufttrafikken, og derefter solgte bystyret det. Men den nye ejer realiserede aldrig sine byggeplaner, og i dag står den gamle lyttestation der stadig. Både forladt og fuld af liv.

Området ved den gamle lyttestation på Teufelsberg er tilbagelænet og henkastet, lidt Christiania-like (men ingen bor her). Det er et kreativt miljø, og nogle af bygningerne bliver brugt af udøvende kunstnere. Men det er også et sted med barer og her bliver afholdt fester. Det er overvejende ungt – men det afholder skam ikke sådan nogle som os fra at komme på besøg 🙂

Vi havde lyst til alternative oplevelser i Berlin
Udsigten over Berlin er god, når man har besteget det højeste af radartårnene. Men da byen ligger et stykke væk, så er udsigten heller ikke bedre. Hvis du spørger mig, er den sande attraktion i Teufelsberg de forfaldne radartårne og al den farverige kunst. Det er et rent eldorado for street art-fans. Som mig.

Der gik ikke længe, før jeg havde forelsket mig totalt i Teufelsbergs gadekunst. Som i helt og aldeles. Vi havde fundet på at besøge Teufelsberg på vores forlængede weekend i Berlin, fordi vi ville have nogle alternative oplevelser. Vi har været i Berlin før – det var godt nok 10 år siden sidst – og har klaret must see‘ene på de tidligere besøg. Nu ville vi opleve noget andet. Og det gjorde vi her.

På et tidspunkt tror jeg nu, at Niels var ved at fortryde, at vi var kørt derud. For det var svært at få mig til at løsrive mig. Kombinationen af forladt, rå beton og gadekunst var simpelthen for fascinerende … og fotogen. Hver gang, jeg vendte mig om, var der noget nyt, som jeg bare måtte fotografere!

Tobo og Erik Rotheim
En figur, som dukker op mange, mange steder i Teufelsberg, er den bistre hund, som har en mening om mange ting – ham på billedet herover. Hunden er malet af den berlinske gadekunstner Tobo, og den hedder Erik Rotheim. Den er nemlig opkaldet efter Erik Andreas Rotheim, nordmanden der i 1920’erne opfandt den første spraydåse.

Et besøg i Teufelsberg kan klares med offentlig transport
Vi kørte selv til Berlin, og vi besøgte den gamle lyttestation på vejen dertil. Teufelsberg ligger i Grunewald i bydelen Charlottenburg-Wilmersdorf. Det er ca. 12 km udenfor Berlins centrum, og det er også muligt at komme med offentlig transport til Teufelsberg. Fra Brandenburger Tor tager det ca. 1 time. Se på kortet sidst i indlægget, hvor Teufelsberg præcist ligger.

Der er åbent fra kl. 12-20 onsdag til søndag i Teufelsberg. Det koster 8 euro (60 dkr.) pr. person at besøge stedet, og pengene går til vedligeholdelse.

Jeg var så vild med Teufelsberg, at jeg kun kan anbefale et besøg. Og som du måske fornemmer, kom mit kamera på overarbejde derude 😉 Kan du klare lidt flere billeder, så kast et blik i galleriet.

Klik på billederne for at se dem i større format

 

Læs meget mere på Teufelsbergs hjemmeside (kun på tysk)

Her finder du Teufelsberg

6 kommentarer til “Teufelsberg i Berlin – et street art-eldorado”

Sikke dog et skønt sted, Bente 🙂 Jeg har aldrig hørt om Teufelsberg før men det kommer da bestemt på listen til næste besøg til Berlin. En super fed by syntes jeg, som emmer at mangfoldighed og har masser af charme.
Tak for tip 😉
/Annette

Velbekomme, Annette – og tak fordi du kiggede forbi 😉
Teufelsberg er et supercool sted, jeg er sikker på, du også vil holde af det. Selv hvis man ikke er fan af street art, er det interessant pga. sin historie.

Svar

Woooow! Hvor fedt et sted, og hvilken spændende historie om, hvordan det opstod! Jeg kan godt forstå, at dit kamera kom på overarbejde, der er da virkelig også nogle flotte og sjove malerier imellem 🙂

Tak for at dele 🙂

Tak, Rebecca – du ville helt klart også have elsket Teufelsberg. Og have klikket løs 😉

Svar

Mange tak, Berlinblog. Sådan en street art-nørd som mig må helt sikkert også tilbage til Teufelsberg en dag!

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.