Kategorier
Myanmar

Kontanter og ATMs, når du rejser i Myanmar

Langt de fleste spørgsmål, jeg har fået fra mennesker, der overvejer at rejse i Myanmar, handler om valuta og hæveautomater. Så her kommer lidt gode råd om burmesiske kontanter og ATMs.

Når du rejser i Myanmar, så glem alt om, hvordan du er vant til at betale i Danmark. Glem kreditkort, kontaktløs betaling og Mobile Pay. Og indstil dig på at vende tilbage til at bruge kontanter. For når du rejser i Myanmar, skal du ikke regne med at kunne betale med Visa-kort, Mastercard eller andre betalingskort. Nogle større hoteller tager kortene, men det er ikke standard – og i de allerfleste butikker er betaling med kort ikkeeksisterende.

Det eneste, der altid er gangbart, er kontanter. Tidligere var det meget udbredt, at man som turist i Myanmar betalte mange ting med US dollars, fx hotelovernatninger og transport. Men i dag er det lige så udbredt, at man betaler med den lokale valuta, kyat. Vær dog opmærksom på, at flybilletter købt hos flyselskabernes lokale kontorer skal betales i dollars – og kontant.

Myanmars valuta hedder kyat
Myanmars valuta er kyat (udtalt: ˈtʃɑːt). 1.000 kyat er lig med lige over 5 danske kroner. Så du får hurtig en ordentlig stak pengesedler at bære rundt på, når du veksler eller hæver i hæveautomater (ATMs). I Myanmar bruger de kun sedler og slet ingen mønter.

1.000 kyat svarer til lige over 5 danske kroner

Se hvor der er ATMs, inden du rejser til Myanmar
Der er pengeautomater i langt de fleste større byer i Myanmar, og der bliver flere og flere af dem. I foråret 2014 var der fx 252 ATMs i den største by, Yangon; i oktober 2016 var antallet af hæveautomater i Yangon steget til 888.

På MasterCards hjemmeside kan du finde en oversigt over en stor del af verdens hæveautomater. Se ATM locator-funktionen her. Indtast bynavnet for at se, om der er en ATM i den by, du skal besøge i Myanmar. Du kan kun gøre det for én by ad gangen.

Det er en god idé at rejse rundt med et beløb i US$, dels fordi du kan blive bedt om at betale med dem, dels fordi du måske kommer til en by uden hæveautomat (eller med en hæveautomat, der er ude af drift). Husk, at dine dollarsedler skal være nye og pæne, ellers kan du risikere, at den lokale bank nægter at veksle dem til kyat.

På indkøb. Yangon, januar 2016

Myanmar er et trygt land at rejse i – men husk alligevel at passe på dine penge!
Min mand og jeg har rejst rundt med en del kontanter i US$, de 3 gange vi har været i Myanmar (især første gang i 2013, hvor vi var usikre på, om vi kunne hæve penge undervejs). Vi har aldrig følte os utrygge (heller ikke med valuta for flere tusinde kroner gemt af vejen i mavebæltet), for Myanmar er gennemsyret af buddhisme. Og når man er buddhist, stjæler man ikke eller gør andre dårlige ting, for det ødelægger ens egne muligheder i det næste liv (lidt firkantet sagt).

De burmesiske mænd går selv rundt med tegnebogen nonchelan stikkende op af longyi’en, slå om-nederdelen, som både mænd og kvinder bruger, så enhver ville have kunnet tage den. Men det sker ikke. Når det er sagt, skal du selvfølgelig ikke være naiv og flashe din rigdom (for vi er rige i forhold til burmeserne), for selv i et buddhistisk land er der brodne kar.

Hvis du booker og betaler dine overnatninger online, enten hjemmefra eller undervejs, kan du reducere dit behov for at rejse rundt med kontanter. Og jo, det kan sagtens lade sige gøre at booke undervejs, for internetforbindelsen er helt okay de fleste steder i Myanmar. Dog kan din tålmodighed komme på prøve, hvis du forventer samme internethastighed som i Danmark 😉 .

 

Bonusinfo
Vil du vide mere om at rejse i Myanmar, så læs fx disse indlæg, jeg har skrevet

 

2 kommentarer til “Kontanter og ATMs, når du rejser i Myanmar”

Tak for din kommentar, Laila 🙂

Det tager kun ca. 1 time at flyve fra Bangkok til Myanmars største by, Yangon, så det er ganske let at komme dertil, når man allerede er i området. Og ja, der kræves visum til Myanmar, du kan ansøge om et e-visum via denne officielle hjemmeside: http://www.evisa.moip.gov.mm. E-visummet koster USD 50, som betales online, og det gælder i 3 måneder fra udstedelsesdatoen. Ekspeditionstiden på e-visum til Myanmar er ca. 3 dage (vi har endda prøvet at få det hurtigere). Du kan opholde dig i Myanmar i op til 28 dage på sådan et turist-e-visum.

E-visum kan kun bruges, hvis du ankommer til Myanmar via den internationale lufthavn i en af disse byer: Yangon, Mandalay eller Nay Pyi Taw. Ellers skal du på forhånd have fået visum gennem en af Myanmars ambassader.

Er spændt på at høre, om du rejser til Myanmar 😉 Det er et meget interessant land!

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.