Kategorier
Argentina Mødet med mennesker Sprog

At dreje om et nyt hjørne … og ende i en demonstration

I min jetlaggede tilstand gik jeg på opdagelse i Buenos Aires i går. Udfordringen skulle ikke være for stor, så jeg startede i et kendt område, men mødte pludselig alle byens utilfredse læger.

Min 3. dag i Buenos Aires er på vej mod afslutningen. Jetlaggen påvirker mig stadig lidt. Men ikke mere end at jeg allerede er i gang med det, jeg skrev om forleden: At finde nye hjørner af byen og steder, jeg ikke har set før, selv om dette er mit 3. længere besøg i den argentinske hovedstad.

Indtil videre går det ret godt med at opleve. Især i går blev en lang og begivenhedsrig dag, hvor mit kamera og jeg var alene ude på tur, mens min datter havde travlt. Lad mig dele en af de ting, jeg oplevede (og billederne af det).

At dreje om et nyt hjørne
Da jeg stadig var lidt træt, startede jeg dagens udflugt i kendt område. Men så drejede jeg om et hjørne og endnu et og et mere. Og med ét befandt jeg mig lige der, hvor Buenos Aires’ samlede sundhedspersonale var i gang med at samles for at starte en demonstration.

Straks måtte mit kamera i gang. Jeg fotograferede og forsøgte at læse de forskellige bannere, men ærlig talt gik det ret skidt, da mine spanskkundskaber (stadig) kan ligge på et meget lille sted. Da jeg er et ret nysgerrigt menneske, kunne jeg ikke være midt i dette uden at vide, hvad det var. Så jeg udså mig et par yngre kvinder og spurgte dem (på spansk), om de talte engelsk.

Utilfredse læger i demonstration
En af dem pegede fluks på en af de andre og sagde: Hun gør. Det så kollegaen nu ikke helt tilfreds ud med. Men snart fik de 3 kvinder dog ved fælles hjælp fortalt mig, at de var læger (og jeg måtte endnu engang undre mig over, at unge, veluddannede argentinere er så elendige til at tale engelsk (men okay, deres eget sprog er verdens 2. største, så …)).

De unge læger var på gaden sammen med deres kollegaer for at sende en sidste ‘hilsen’ til Argentinas afgående præsident Mauricio Macri fra et udsultet sundhedsvæsen. Og måske også et ønske (eller en advarsel) til den kommende præsident, som bliver indsat om få dage, peronisten Alberto Fernández, om at bruge flere penge på sundhed.

Jeg takkede de unge kvinder mange gange for at have gjort mig lidt klogere på demonstrationen. Samtidig bandede jeg en smule ved mig selv over, at det (stadig) ikke er lykkedes mig at lære mere spansk, end jeg har. For mit spanske er virkelig på et niveau, hvor jeg bliver begejstret, når jeg bliver forstået, hvis jeg spørger grønthandleren, om han har hvidløg. Eller når jeg må spørge folk, om de kan tale engelsk (ofte siger de nej). På spansk ville det være lettere at få kontakt og få min nysgerrighed styret. Men lad nu det ligge, for der er alligevel ikke udsigt til, at mit spanske hæver sig over simpelt turistniveau inden for en nær fremtid.

Cabildo, den gamle byrådsbygning

Fotonørden på motivjagt
Demonstrationen med de utilfredse læger satte i gang. Og jeg tænkte, at hvis jeg nu skyndte mig hen til Cabildo på Plaza de Mayo, så kunne jeg nok få nogle gode billeder af den fra husets balkon. Den gamle byrådsbygning, som i dag er museum, og ikke mindst dens balkon var alligevel på min bucketlist. For jeg havde aldrig fotograferet Case Rosada, præsidentpaladset, derfra (ja, jeg er en fotonørd 😉 ).

Et enkelt demonstrationsbillede taget fra et sidegalleri i Cabildo

Men snydt igen. Balkonens yderste del er afspærret, så det er umuligt at fotografere, hvad der sker lige nedenfor bygningen uden at få tremmer med på billedet. Men … jeg fik det billede af Plaza de Mayo og Casa Rosada, som jeg savnede. Og et kig på demonstrationen – uden kameraet for øjet.

Plaza de Mayo, Majpladsen, med Casa Rosada i baggrunden

December er højsæson for demonstrationer
Demonstrationer forekommer hyppigt i Argentina, og december er højsæson, for da er kongressen ved at lukke ned inden sommerferien i januar og vedtager ofte nye love.

Mine 2 foregående besøg i Buenos Aires har også været i december, og især for 2 år siden var der voldsomme og voldelige demonstrationer pga. en ny lov om pension. Dengang sagde jeg, at der måtte være nogle fede billeder i de optøjer – men et par nyhedsklip med gadekampe, kasteskyts og aggression afskrækkede nok til, at jeg blev hjemme, hvilket Rebecca var mere end tilfreds med.

Derfor kunne jeg ikke lade være med at drille Rebecca, da jeg kom hjem i går, med at jeg havde været til demonstration. Det er jo nemt at være kry, når man har oplevet en helt fredelig demonstration 😉

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.