Kategorier
Argentina Gratis oplevelser

Søndagsudflugt til Feria de Mataderos

Der hvor pampas’ens kvæg engang blev bragt til det nationale husdyrmarked i Buenos Aires’ udkant, finder du i dag Feria de Mataderos. Det er et bugnende marked, som du let kan bruge det meste af en søndag på.

Når man som jeg er vild med markeder, kan man på en søndag i Buenos Aires altid slå et slag forbi Feria de San Telmo. Der har jeg været, begge de gange jeg tidligere har besøgt Buenos Aires. Det er en fest at vandre rundt mellem boderne i den afspærrede gade Defensa, fotografere og blive underholdt.

Men nu har jeg oplevet et marked, som er langt mere autentisk end San Telmo-markedet, der også er en velbesøgt turistattraktion.

Ud mod provinsen og det gamle husdyrmarked
I søndags hoppede min datter Rebecca og jeg på bus nr. 80 og skrumlede af sted i 45 minutter ud i byens udkant, lige på kanten af provinsen. Målet var Feria de Mataderos, Mataderos-markedet.

Du finder Feria de Mataderos, Mataderos-markedet, i kvarteret Mataderos, lige der, hvor kvæget fra pampas’en (≈ prærien) tidligere blev bragt til hovedstaden. På Mercado Nacional de Hacienda, det nationale husdyrmarked, blev kvæget tjekket og solgt til slagtning. Mercado Nacional de Haciendas fine gamle administrationsbygnings ligger stadig midt i markedsområdet, med tårn og det hele.

Mataderos-markedet finder sted på alle søn- og helligdage fra marts til og med december. Og man regner med, at omkring 15.000 mennesker lægger vejen forbi hver uge.

Feria de Mataderos – med alt fra skrammel til håndværk
Der er nok at kigge på, hvis du skulle finde på at tage på Feria de Mataderos, for der er op til 700 boder hver uge. Markedet falder i flere dele, sådan som vi oplevede det: Det ‘autorierede’ marked med rigtig boder samt et kæmpe loppemarkedagtigt areal i en åben park, hvor folk sælger brugte ting. Tingene er lagt frem på tæpper på græsplænen, og meget ser ud, som om det er ting, der på et splitsekund er gået fra at være en personlige ejendel til en vare til salg. Men i en kaotisk økonomi som den argentinske, hvor mange er fattige, er det ikke underligt, at nogle forsøger at skaffe penge ved at sælge deres tøj og ting.

Rebecca og jeg gik hurtigt gennem ‘parkmarkedet’, som bød på meget skrammel. Men da vi først var kommet ind på den anden del af Feria de Mataderos, var vi (næsten) ikke til at jage ud igen. For selv om solen brændte ubarmhjertigt, og temperaturen rundede de 30 grader, kunne vi slet ikke få nok af at vandre omkring. Nå ja, og fotografere 😉 Og vi købte også lidt. Jeg fik et fint håndlavet læderbælte for 500 pesos – det er p.t. 57 dkr.! Og Rebecca købte bl.a. et håndlavet træskærebræt for 150 pesos (17 dkr.).

Mataderos er gauchoernes marked
Mataderos-markedet har sin rod i en landkultur og i livet blandt gauchoerne, de argentinske cowboys. Så mange af tingene, der er til salg, er gaucho-håndværk: læder- og sølvvarer, ponchoer, tæpper og matekopper (mate er den telignende drik, som er meget populær mange steder i Sydamerika).

Håndlavede mate-kopper.

Jeg har samlet lidt flere billeder med gaucho-tema herunder – klik på billederne for at se dem i større format

Mad og drikke for enhver smag
Men man kan også købe masser af regionale fødevarer som olier, pølser, brød og grøntsager – vi købte 4 majskolber med hjem for 50 pesos (5,60 dkr.).

Vi skulle selvfølgelig også ha’ lækre empanadas fyldt med kylling og skinke og ost.

Der er også boder, som sælger empanadas, grillet kød, kager, juice, specialøl og mange andre lækre sager, så ingen behøver at gå sukkerkold på en markedsdag.

Masser af dans på Feria de Mataderos
Og så er der dans og musik dagen igennem på den centrale plads foran den gamle markedsbygning. Her kan alle være med – både de, der er mødt op i hele gauchokostumet, og de, der bare får lyst til en dans i hverdagstøj på en søndag.


Som det fremgår af alle mine fotos, så tilbragte jeg (og Rebecca) meget lang tid med at fotografere de dansende. Men vi sprang over selv at deltage 😉

Jeg har samlet lidt flere dansebilleder herunder – klik på billederne for at se dem i større format

Sæt god tid af til at udforske Feria de Mataderos
Som skrevet var det en meget varm dag i søndags, men vi brugte alligevel flere timer på at gå på opdagelse på Feria de Mataderos. Og det var svært at forestille sig, at besøget kunne være klaret hurtigere. For der var hele tiden noget at opleve – eller undre sig over, at folk kunne finde på at købe. Fx denne her julepynt.

Man kan købe (næsten) alt på Feria de Mataderos – også velsignelse mod en lille donation.

Gauchosnak
Mens vi sad og spiste vores empanadas og studerede folkelivet omkring os, dukkede en af de dansende gauchos op ved vores bord. Han havde set mig tage billeder af Rebecca (og måske også af ham og hans kone). Så nu syntes han, jeg skulle tage et billede af ham og Rebecca.

Nå ja, og så var han også nysgerrig efter at vide, hvor vi kom fra. Snakken foregik på spansk, så jeg overlod den til min datter, som taler flydende spansk. Og hun fik også et par gode råd med på vejen af den dansende gaucho: tag en uddannelse (det er hun nu ret godt i gang med) og tjen penge, så du kan gøre, hvad du vil.

Hans sønner var advokater, fortalte gauchoen. Og det var hans kone i øvrigt også. Men om søndagen dansede de på Mataderos-markedet. Og de så ud til at elske det!

Hvis du orker at se flere markedsbilleder, har jeg samlet lidt flere herunder – klik på billederne for at se dem i større format.

Skulle du nogensinde være i Buenos Aires på en søndag, lyder min anbefaling, at du hopper på en bus eller taxi (eller Uber) og kører ud til Mataderos-markedet. Det er en helt autentisk oplevelse, som du let kan bruge det meste af dagen på.

Hvor og hvornår?
Feria de Mataderos finder sted på alle søn- og helligdage fra marts til og med december. Markedet er åbent fra kl. 11–20.

Markedets adresse er, hvor Avenida Lisandro de la Torre og Avenida de los Corrales mødes.

 

2 kommentarer til “Søndagsudflugt til Feria de Mataderos”

Jeg er vild med markeder, når vi er ude i verden. Dette her ser da så spændende og indbydende ud at jeg ville have svært ved at læsrive mig.
Jeg kan simpelhen fornemme hvor fed stemningen er når jeg kigger på dine lækre billeder.

Tak fordi du tog mig med 🙂

/Annette

Det samme her, Annette – jeg skal også altid på markeder. Ikke at jeg køber noget særligt, men jeg elsker at indsnuse stemningen (nå ja, og at fotografere 😉 ).

Hvis du kommer til Buenos Aires, skal du bestemt besøge Mataderos-markedet. Der ER en fed stemning.

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.