Kategorier
Gratis oplevelser Italien UNESCO-verdensarv

Masser af street art i Firenze

Mange steder i Firenze i Italien kan du finde små diskrete street art-værker, der respekterer byens gamle bygninger. Se dig godt for, og du vil opdage, at der er masser af gadens kunst i renæssancebyen.

Firenze. Den italienske renæssances altdominerende by. Når jeg skriver Firenze – eller Florence, som de engelsktalende kalder byen – er jeg sikker på, at der dukker billeder af berømte vartegn op på din nethinde. Måske er det Cattedrale di Santa Maria del Fiore, den gotiske domkirke med klokketårn.

Cattedrale di Santa Maria del Fiore i Firenze

Måske er det Ponte Vecchio (Den gamle Bro), den ikoniske middelalderbro hvorpå der er bygget huse. Engang husede broen slagterbutikker, i dag ligger der juvelerer, kunsthandlere og souvenirbutikker.

Vidste du, at Ponte Vecchio var den eneste af broerne over floden Arno, der ikke blev ødelagt af de tyske tropper under 2. verdenskrig? Hitler elskede nemlig udsigten over Firenze fra Ponte Vecchio – den havde hans gode ven Mussolini vist ham ved et besøg i 1939 – så han beordrede broen skånet i 1944

Og skriver jeg Firenze og kunstnere i samme sætning, mon så ikke det er renæssancenavne som Michelangelo, Botticelli og Leonardo da Vinci, der piler gennem dine tanker. Måske tænker du også på Uffizi-galleriet (Galleria degli Uffizi), lange køer og massive kødrande foran berømte malerier.

Sandro Botticellis maleri Venus’ fødsel fra 1485 – set gennem en mængde gæster på det berømte Uffizi-galleri

Men når jeg skriver Firenze og kunstnere, så tænker du ikke på street art, på gadens kunst, gør du vel? Men det kan du roligt gøre, for al kunst i Firenze er ikke i omegnen af 500 år gammelt.

Stencil-graffiti af Hopnn Yuri. De 2 egern over vinduet er lavet af Chinagirl Tile – du får dem lige i et nærbillede herunder
Kunstneren Chinagirl Tiles speciale er mosaikker. Det her værk hedder Mankind. Og ja, det ene egern sigter på det andet med et gevær …

Gå især på jagt efter street art i Oltrarno-kvarteret
Firenze og street art hang heller ikke sammen i mit hoved, inden jeg besøgte byen i september i år. Men jeg blev meget klogere og ret begejstret over, hvor meget street art der er at opleve i Firenze. Det er ikke store, prangende vægmalerier, for kunstnerne respekterer byens gamle bygninger – den historiske bydel har været på UNESCO’s verdenskulturarvliste siden 1982 (det kan du læse mere om her). Det er små diskrete værker, og mange af dem er malet på papir og klæbet op (stencil-graffiti) i stedet for at blive malet direkte på en overflade.

Herunder tager jeg dig med på en tur rundt til værker af nogle af de mest markante gadekunstnere i Firenze. Det meste af gadekunsten herunder har jeg fotograferet i Oltrarno. Det er kvarteret på den side af Arno-floden, hvor der kommer (lidt) færre turister. Oltrarno betyder faktisk ‘på den anden side af Arno’.

Blubs svømmende gadekunst
Blub er en anonym kunstner, som kun er kendt ved sit kunstnernavn. Blub har siden 2014 arbejdet med et projekt, der hedder L’arte Sa Nuotare, kunst, der kan svømme. Det særlige ved hans værker er, at han primært reproducerer gamle, kendte malerier – for nogles vedkommende så jeg originalen på Uffizi-galleriet den ene dag og Blubs version på gaden den næste. Men baggrunden i Blubs værker er altid vand, og den portrætterede har en dykkermaske på.

Vandet og dykkermasken (og projektets navn, kunst, der kan svømme) er symbol på, at kunst overlever og svømmer videre ligegyldigt, hvad der sker. Det meste af Blubs street art er klæbet op på gas- og el-skabe, og man skal være opmærksom for at få øje på det.

Vil du vide mere om L’arte Sa Nuotare-projektet, så se evt. dette korte indslag fra april 2014, hvor Blubs kunst netop var dukket op i Firenze. Du kan også se mere på Facebook

  

Blub maler ikke kun nye versioner af klassikere. Her er Blubs portræt af Clet, den næste gadekunstner på denne mini-street art-rundtur i Firenze. Værket ved siden af – tændstikmanden på hjertet – er i øvrigt lavet af kunstneren Exit Enter

Alternative trafikskilte med Clets hjælp
Clet Abraham er en fransk kunstner (f. 1966), som i mange år har boet i Italien. Ved hjælp af plastikklistermærker forvandler han almindelige, kedelige trafikskilte til kunst, ofte med et politisk, religiøst eller filosofisk budskab. Se evt. Clets profil på Instagram

Jeg blev helt forelsket i Clet Abrahams trafikskilte med et twist, og der gik sport i at spotte (og fotografere) dem. Men jeg var ene om kærligheden. Niels var grænsende til forarget over, at kunstneren bruger de officielle trafikskilte til sin kunst – og dermed gør dem sværere at aflæse – og dermed (måske) reducerer trafiksikkerheden. Det fik vi os et par diskussioner om på vores vej gennem Firenze 😉

Og det er forbudt, hvad Clet gør. Jeg har læst, at han jævnligt får klækkelige bøder af det italienske politi … når de griber ham på fersk gerning.

Carla Bru og kvinderne af avispapir
Carla Bruttini med kunstnernavnet Carla Bru er en af de få kvindelige gadekunstnere. Hun arbejder med aviser og magasiner, der bliver brugt som baggrund for figurer. Blandt andet har hun lavet en række dansende par med den teknik.

En signatur for Carla Bru er den rødhårede kvindelig shaman, en åndemaner. Herover er hun (klemt inde bag en affaldscontainer) afbildet som den kvindelige pendant til Leonardo Da Vincis tegning af menneskekroppen (mandekroppen), der passer ind i en cirkel og i en firkant.

Faktisk blev jeg så begejstret for Carla Brus værker, at en af originalerne kom med hjem til Danmark.

Niels og jeg besøgte hendes galleri i Via San Niccolò, ligesom Clet er Carla Bru nemlig ikke kun ‘ude på gaden’, men har også et værksted og en butik, som fristede.

Så nu hænger der en rødhåret åndemaner i vores stue – det er den slags souvenirs jeg holder meget af. Vores rødhårede shaman, som sidder på en bemalet træplade, er ikke helt magen til hende på billedet, men tæt på.

Du kan se mere af Carla Brus kunst på hendes hjemmeside

Gå på jagt i Firenze efter alle de små, diskrete street art-værker

Et værk mere af Chinagirl Tile fra Bunny-serien. Chinagirl Tile arbejder bl.a. med krydsfeltet mellem nuttet og grusomt. Og jo, det er en håndgranat, kaninen har i poterne!

Da du begyndte at læse dette blogindlæg, tvivlede du måske på, at man med overbevisning kan sige Firenze og street art i samme sætning. Jeg håber, din tvivl er flagret bort. Og skulle du komme forbi Firenze, så prøv om du kan spotte nogle af byens mange diskrete gadekunstværker. De er et blik værd.

 

2 kommentarer til “Masser af street art i Firenze”

Det havde jeg nu heller ikke lige tænkt eller set, da jeg var i Firenze. Super god vinkel på en by, Bente. Jeg var nu mest fokuseret på, at se de kendte ting i byen og kæmpe for at undgå menneskemyldret. Næste gang, vil jeg da holde mine øje mere åben for street-art for det er jeg ret vild med. Tak for dejlig inspiration 🙂

/Annette

Tak, Annette – jeg er glad for, du blev inspireret! Og nej, street art er ikke det første, man forbinder Firenze med – og som skrevet er meget af den også ret diskret, så man skal kigge sig godt for for at få øje på værkerne. Det var menneskemyldret (som mange steder var ulideligt!), der fik os til at søge alternative oplevelser – og det bragte os på sporet af Firenzes gadekunst 😉

Svar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.