Da min mand, Niels, og jeg rejste til Myanmar for første gang i november 2013, havde vi talt længe om, at vi gerne ville dertil. Sanktionerne mod Myanmar – landet der frem til 1989 hed Burma – var slækket, og turiststrømmen var støt stigende. Vi ville gerne opleve dette hjørne af Sydøstasien, inden det blev overrendt.
Dengang vidste vi ikke, at vi ville blive så bidt af fascinerende Myanmar, at vi indenfor de næste år ville vende tilbage 2 gange mere og på de 3 rejser i alt komme til at tilbringe over 2 måneder i landet.
En rejse tilbage i tiden – og på vej mod en moderne verden
Nogen siger, at når man flyver fra Bangkok til Myanmar, stiller man uret 30 minutter tilbage, men bevæger sig 30 år tilbage i tiden. På nogen punkter er det rigtigt, men spørgsmålet er hvor længe endnu. For den moderne verden er på fremmarch i det før så lukkede militærdiktatur, der i april 2016 fik ny præsident. Htin Kyaw hedder han, og han er det først statsoverhoved i Burma/Myanmar i mere end 50 år, der ikke har militærbaggrund.
Yangon, Myanmars største by der tidligere hed Rangoon, er en spirende metropol, hvor flere og flere moderne bygninger skyder op, mange af dem med boliger, som selv en middelindkomstsdansker (der er langt rigere end gennemsnitsburmeseren) ikke ville have rådt til at bo i. Bilerne bliver flere og nyere, ikke mindst fordi prisen på biler faldt voldsomt for et par år siden. Og smartphones er snart i alles hænder.
Jeg blev så nysgerrig, da vi senest var i Myanmar i januar 2016, og jeg så alt fra munke og markedkoner til skoledrenge med smartphones, at jeg gik ind til en tilfældig telefonsælger og spurgte til prisen på den billigste smartphone. 34.000 kyats (ca. 180 kr.) var svaret. Det var for en thailandsk smartphone af mærket True.
Klik på billederne for at se dem i større format
Mængden af turister er stigende i Myanmar. I 2013 rejste 2 millioner turister dertil, i 2015 var tallet steget til 4,68 millioner. Hvis du vil nå at opleve noget af det autentiske ved land, kan jeg kun anbefale, at du rejser derud snart. Der er områder, hvor der kommer så få vesterlændinge, at du bliver attraktionen. Men der er også steder, hvor turistmængden er overvældende, fx i Bagan og ved Inle-søen.
Visum til Myanmar
Det er let at få et turistvisum til Myanmar. Du ansøger om e-visum via denne ministerielle hjemmeside: evisa.moip.gov.mm. E-visummet koster USD 50 (ca. 330 kr.), som betales online, og gælder i 3 måneder fra udstedelsesdatoen. Inden for denne periode kan du rejse ind én gang og opholde dig i Myanmar i op til 28 dage. Ekspeditionstiden på e-visum er ca. 3 dage (men vi har nu 2 gange fået det på 1,5 dag), og du får svar pr. mail.
E-visum kan kun bruges, hvis du ankommer til Myanmar via den internationale lufthavn i en af disse byer: Yangon, Mandalay eller Nay Pyi Taw. Gør du ikke det, skal du på forhånd have fået visum gennem Myanmars ambassade i fx Berlin, London eller Bangkok.
Myanmar er et trygt land at rejse i
Du kan rejse frit de fleste steder i Myanmar (nogle få steder er der dog stadig rejserestriktioner), og det er et trygt land at rejse i. 89 % af befolkningen er buddhister, og de tror på, at hvad de gør i dette liv, har betydning for, hvad de bliver genfødt som i det næste. Derfor undgår de at gøre dårlige ting som fx at stjæle.
En velfungerende og billige måde at rejse rundt i landet på er med langtursbusserne (som dog er af vekslende kvalitet). Overnatning er forholdsvis dyrt i forhold til resten af Sydøstasien, fordi udbuddet endnu ikke følger med efterspørgslen. Som udlænding må du kun overnatte på godkendte steder, så på Airbnb finder du næsten udelukkende guest houses og småhoteller – samt nogle enkle privatpersoner, der bøjer reglerne.
Men det allerbedste ved Myanmar, hvis du spørger mig, er den smilende og imødekommende befolkning. Jeg tror, de har Sydøstasiens største smil … det er imponerende, når man tænker på, hvad de som folk har været udsat for siden 1962, hvor militæret tog magten. Nu har de endelig bevæget sig ud på den lange vej mod demokrati.
Bonusinfo
Vil du vide mere om at rejse i Myanmar, så læs fx disse indlæg, jeg har skrevet